ANTALYA HABERLERİ

MUZ ÜRETİCİSİNİ BEKLEYEN TEHLİKE

Ceren DENİZ/HÜRRİYET
07.08.2019 - 11:31Son Güncelleme :

Antalya’daki seralarda muz üretimine geçmesinin bir furya gibi yayıldığını söyleyen üretici birlikleri, plansız üretim devam ederse çiftçinin zarar edeceği tehlikesine işaret ediyor.

Ceren DENİZ/HÜRRİYET

TÜRKİYE’nin muz üretiminde lider konumda olan Antalya’da son yıllarda hızla genişleyen muz seralarında üretim 10 kat arttı. Antalyalı çiftçilerin seralarını sökerek muz üretimine geçmesinin sektörü zora sokacağını belirten tarım sektörü temsilcileri, plansız üretimin istikrarsız fiyata sebep olacağı ve ürünün çiftçinin elinde kalacağı yönünde uyarıyor. Bu artışta muz üretimine verilen devlet desteğinin etkili olduğunu belirten üretici örgütleri, tarımda başarı için üretim planlamasına gidilmesini istiyor

ANİ KARAR VERMEYİN

Tüm üreticilerin furya gibi tek bir ürüne yönelmesinin tarım üretiminin geleceğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Üretici hızla yön değiştirip muz üretimine geçiyor. Bu plansızlık uzun vadede elde edilen ürünün para etmemesi olarak geri dönecek. Yüzde 58 vergi uygulanan muz, ihracata yönelik üretilebilecek bir ürün değil. Sadece iç pazara hitap ettiği için büyüme potansiyeline sahip değil. Bu nedenle üreticimiz yüksek kazanç beklentisine kapılıp ani kararla muz üretimine geçmemeli” diye konuştu.

MUZ ÜRETİCİSİNİ  BEKLEYEN TEHLİKE

PLANLI ÜRETİM ŞART

Antalya’daki muz seralarının plansız artışı devam ederse ürünün para etmeyeceğini ve çiftçinin ağaçlarını sökmeye başlayacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin, “Antalya turfanda sebze üretim merkeziydi. Antalyalı üretici işçi maliyetinden kurtulmak için sebze üretimine devam etmek yerine, işçilik ihtiyacı düşük muz üretimine yöneliyor. Gazipaşa muzu Aksu’ya kadar geldi. Üretim artışı devam ederse nar üretiminde yaşanan hüsran muz üretiminde de yaşanacak. Üretimde planlama yapılması şart” dedi.

KALİTEYİ KORUYAMAYIZ

Gazipaşa’da muz üreticisi Zafer Tan ise, Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Aksu ve Kepez’de özellikle kapalı üretim alanlarında muz üretiminin artmasının temel sebebinin, devletin yüzde 50 faizini sübvanse ettiği 7 yıllık yatırım kredisi vermesi olduğunu belirtti. Antalya’nın Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 40’ını karşıladığını söyleyen Tan, üretim sahalarındaki hızlı artışa karşı şu uyarıda bulundu: “Gazipaşa, 45 kilometrelik deniz bandındaki muz üretimiyle Türkiye’nin muz üretiminin merkezi. Manavgat’ta kapalı muz üretimi hızla yayılarak 5 bin dekarın üzerine çıktı. Antalya’nın birçok yerinde muz seraları hızla artıyor. Ama muz üretimini bilen insanlar yapmalı. Tarım kredisi veriliyor diye sektör dışından gelip üretime başlayanlar, Antalyalı çiftçi ürününü söküp muz dikerse üretim kalitemizi koruyamayız ve başarımızı sürdüremeyiz. Bunun sonucunda hepimiz kaybederiz.”

 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Antalya haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Antalya ilinden MUZ ÜRETİCİSİNİ BEKLEYEN TEHLİKE hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 07 Ağustos 2019 tarihinde saat 11 31’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça MUZ ÜRETİCİSİNİ BEKLEYEN TEHLİKE haberi güncellenecektir.

ANTALYA NAMAZ VAKİTLERİ

20 Ağustos 2019, Salı
  • İmsak
    04:43
  • Güneş
    06:10
  • Öğle
    13:06
  • İkindi
    16:49
  • Akşam
    19:52
  • Yatsı
    21:14
Sayfa Başı