MMO uyardı: Havuzlarda önce güvenlik

Güncelleme Tarihi:

MMO uyardı: Havuzlarda önce güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2018 10:12

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi, yaz günlerinde oteller başta olmak üzere birçok yerde yoğun olarak kullanılan havuzlarda ortaya çıkabilecek tehlikelerin önüne geçebilmek için gereken tedbirleri ve bakım koşullarını açıkladı.

Haberin Devamı

SEZON AÇILDI HAVUZLARA DİKKAT

YAZ günlerinde açılan havuz sezonunda hem çocukların hem de yetişkin tatilcilerin karşılaşabilecekleri tehlikelerin önüne geçebilmek için bakım ve güvenlik tedbirleri önem kazanıyor. Yapılması gerekenlerin başında ise havuzlarda kullanılan kimyasallar, kazaları önleyici tedbirler ve kaçak akım kontrolleri geliyor. Otellerde, sitelerde ve müstakil evlerde bulunan havuzlarla ilgili oluşabilecek tehlikeler ve yapılması gerekenlere ilişkin bir çalışma yapan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi, yaz yoğunluğunun başladığı günlerde yönetmelik kapsamında uyulması gereken kuralları hatırlatarak hem işletmecilere ve havuz operatörlerine hem de tatilcilere doğru kullanım önerilerinde bulundu.

SERTİFİKA İLE KULLANILMALI

Haberin Devamı

Havuz operatörlerinin, denge tankı, filtrasyon, hijyenizasyon tesisatı, pompa ve elektrifiksyon ilişkisini içeren uygulamalı bir eğitimle sertifikalandırılmaları ve belirli aralıklarla kontrol edilmeleri gerektiğinin altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, yıllık bakımların önemine dikkat çekti. Hamamcıoğlu, “Havuz filtrelerinin temizliği ve ekipmanların bakımı, devre elemanlarının ve güvenlik sisteminin testleri, dezenfeksiyon ve kimyasal dozaj kontrollerinin sezon başında yapılması gerekir” dedi.
Güvenlik denetimlerinin yanında ilk yardım eğitimlerinin de verilmesi gerektiğine işaret eden MMO Şube Başkanı Hamamcıoğlu, “Yüzme havuzlarının sürekli bakımlarının yapılıp sezon boyunca çalışır durumda tutulmaları gerekir. Yılda bir kez yapılacak ana bakımlar, sezon dışında havuzlar kapatılarak yapılmalıdır. Filtre elemanlarının sökülmesi, temizliği, tüm makine ve ekipmanların bakımı, güvenlik sisteminin testlerinin yapılması, kimyasalların dozaj sistemlerinin bakımı, topraklama ve kaçak akım koruma sisteminin denetlenmesi gibi kontrollerin yıllık olarak yapılması şarttır” diye konuştu.

KİMYASAL MADDE KULLANIMI

Yüzme havuzlarında, kimyasal madde kullanımının Tehlikeli Madde Yönetmeliği’ne uygun olmasının önemine işaret eden Ayşen Hamamcıoğlu, tehlikeli madde hükümlerine göre suya ilave edilen kimyasal maddeler ve karışımların güvenirlilik verilerinin belgelerinin alınması gerektiğini söyledi. Hamamcıoğlu, “Kanalizasyona boşaltılan havuz suyunun kloru, yönetmelikler gereği hidrojen peroksit ile nötrleştirildikten sonra kanala atılmalıdır. Yüzme havuz tabanının temizliği her gün, havuz duvarlarının temizliği ise en az haftada bir yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

ÇOUK HAVUZLARINA ÖZEN

Haberin Devamı

Çocuk oyun havuzlarının aşırı kullanım olduğunda kapatılarak boşaltılması ve dezenfekte edilmesi gerektiğini anlatan Hamamcıoğlu, ayak havuzlarınınsa her gün boşaltılması ve temizlenmesinin önemini dile getirdi. Hamamcıoğlu, “Taşma kanallarının haftada en az bir kere temizlenmesi zorunludur. Denge tanklarının en geç iki ayda bir kez temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve iyice yıkanması gerekmektedir. Kamuya açık havuzların kenarlarında yüzücülerin kolayca görebileceği yerlerde bir bilgilendirme panosu bulundurulmalıdır. Suyun pH değeri, serbest klor miktarı ve sıcaklığı günde üç kez yapılacak ölçümlerle kontrol edilmelidir” dedi.

GÜVENLİ HAVUZ NASIL OLMALI?

Haberin Devamı

MMO’nun çalışmasında güvenli bir havuzda sağlanması gereken özellikler şöyle sıralandı:

“Havuzun en sığ yerinde ve derinliğinin değiştiği kademede derinlik belirtilmeli.
Zemin kaplamaları kaymaz malzeme ile döşenmeli.
Suyu devamlı temiz ve berrak hale getirecek kapasitede mekanik filtreleme tesisatı ile dezenfeksiyon ve kimyasal temizleme imkanları bulunmalı.
Suda yosun oluşumu önlenmeli ve pH değeri ayarlanmalı.
Havuzun mekanik süpürge ile dip temizliğini yapacak vakum sistemi olmalı.
Su altı lambaları 12 V ile 24 V aralığında düşük voltajlı olmalı.
Havuz gövdesinde merkezi topraklama ve ‘kaçak akım koruması’ bulunmalı.
Üstten taşmalı havuzun taşma kanallarında su birikmemeli.
Sığ bölgelerde tramplen konulmamalı.
Su ile temas eden yüzeyler mikrop oluşmasına zemin hazırlamamalı.
Yetişkinlerin kullanacağı havuzlarda, derinliği 1.35 metreden fazla olmayan giriş bölümü bulunmalı.
Havuzun kenar bordürlerinde tutunma imkanı ve duvarlarında 100-125 santimetre derinlikte basamak bulunmalı.”

BAKMADAN GEÇME!