RUSYA’DAN 6 FİRMA HAMLESİ

Güncelleme Tarihi:

RUSYA’DAN  6 FİRMA HAMLESİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2018 15:07

Domates ihracatıyla ilgili Rusya’dan, sektörde olumlu hava estiren bir hamle geldi. Antalya’daki tarım alanlarını ve belirlediği 6 firmayı gezerek incelemelerde bulunan Rus heyeti, hangilerine ihracat serbestisi getirileceğini bu hafta açıklayacak.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN  6 FİRMA HAMLESİ

TÜRKİYE ve Rusya arasındaki ticari ilişkiler siyasi gelişmelerin gölgesinde sürerken, domates başta olmak üzere yaş meyve sebze ihracatıyla ilgili koşullar bugünlerde yeniden belirleniyor. Üretici ve ihracatçılar tarafında oluşan endişenin aksine Rusya, Türkiye’den ihracat yapan firma sayısını artırmaya yönelik bir adım attı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla birlikte Antalya’daki tarım alanlarını gezen Rus Tarım Bakanlığı yetkilileri bölgede incelemelerde bulundu. Antalyalı tarım firmalarını ziyaret eden Rus heyetini, ihracat yapacak firmalarla ilgili değerlendirme yapıp karar vermek üzere geri döndü.

Haberin Devamı

6 İHRACAT FİRMASI İNCELENDİ

RUSYA’DAN  6 FİRMA HAMLESİ


Rus heyetinin daha önce belirlemiş oldukları 6 firmayı gördüğünü belirten Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen, “Ziyaret ederek inceleme firmalara ihracat izni verilmesi konusunda nihai kararı bu hafta verecekler. Bu görüşmeler neticesinde Rusya’ya kaç tane firmayla ve ne kadar süreyle ihracat yapılacağı belirlenecek. Asıl talebimiz, kısıtlamaların tamamen ortadan kalkarak ihracatın serbest hale gelmesi. Ama ilimizden Rusya’ya ihracat alanında artacak olan her firma üreticimiz için olumlu olacaktır” dedi.

FİRMALARI RUSYA SEÇMEMELİ

RUSYA’DAN  6 FİRMA HAMLESİ

İhracatçılar adına taleplerinin firma seçimi değil, iki ülke arasındaki ticaret kapılarının tamamen açılması olduğunun altını çizen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, "Rusya’dan gelen heyetlere her türlü bilgi ve desteği tabi ki sağlıyoruz. Ancak Rusya’nın izlediği tarım politikası ve yaptığı değerlendirmeler sonucu kendi belirlediği firmaları gelip burada incelediği bir süreç yaşanıyor. Bu yöntem ihracatın verimliliği açısından sağlıklı sonuçlar vermeyecektir. Olması gereken, yaş sebze meyve ihracatına uygun nitelik taşıyan firmaların başvuruda bulunmaları ve Rusya’nın bu talepler üzerinden değerlendirme ve seçim yapmasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

UMUDUMUZ YASAKSIZ TİCARET

RUSYA’DAN  6 FİRMA HAMLESİ

Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatına serbestlik getirilmesi talebini yineleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Rus heyetin bölgede yaptığı incelemelerle ilgili değerlendirmesinde şu görüşe yer verdi: "Yıllardır sıkı ticari ilişkileri olan iki ülke arasında yaşanan sıkıntı, atılan birçok adıma rağmen kısmen de olsa devam ediyor. Rusya’ya yaptığımız ihracatta çok sayıda ürünümüze getirilen yasağın kalkması umut verici, ancak ihracat hacmimiz yüksek olan domateste ticaretin birkaç firma ile sınırlandırılmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Umudumuz ticaretin yasaksız devam etmesi yönünde. Rus heyetin domates ihraç edecek firma sayısını artırmaya yönelik yaptığı girişimleri olumlu buluyoruz. Sıfır eksiden iyidir. Ancak, umudumuz yasağın tamamen kalkması yönünde."

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ SERALARI DA GÖRÜLSÜN


Üreticiler ve ihracatçılar için eşit şartlar isteyen Antalya Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Vural Şahin, “Topraksız kültürde üretilen domateslere eşdeğer üretim, çiftçi seralarında da yapılıyor. İhracatın topraksız yöntemle sınırlı kalmayıp, çiftçilerin ürettiği sebzelerin de ticarete dahil edilmesi sağlanmalı. Halihazırda birkaç firma Rusya’ya domates ihracatı yapıyor. Gelen heyetten sonra bu sayı biraz daha artabilir. Ama kısıtlamaların kaldırılarak diğer ihracatçıların da pazara dahil edilmesi hedeflenmeli. Ayrıca Azerbaycan ve Türkmenistan gibi Rusya sınırındaki ülkelerde üretim alanlarının artması nedeniyle, bu pazara ihracatımızın sonunun gelebileceğinin öngörülmesi ve önlem alınması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!