Mahkeme, TOKİ'nin 100'üncü Yıl'daki plan değişikliğini iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme, TOKİnin 100üncü Yıldaki plan değişikliğini iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2018 17:40

Mahkeme, TOKİ'nin 100'üncü Yıl'daki plan değişikliğini iptal etti

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA 2'nci İdare Mahkemesi, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), 'kentsel ve bölgesel spor alanı' olarak planlanan 100'üncü Yıl spor tesislerinin 'ticaret ve turizm alanı' olarak planlamasına ilişkin değişikliği iptal etti.

Muratpaşa Belediyesi, Antalya Stadı'nın yanındaki 40 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından ticaret ve turizm alanı olarak planlanmasını mahkemeye taşıdı. Belediye, önceki planlarında 'kentsel ve bölgesel spor alanı' geçen bölgenin TOKİ'nin ticaret ve turizm alanı kullanım alanına dönüştüren planlarını, çevredeki emsallerin üstünde olduğu, mevcut yapılara uygun olmadığı, turizm-ticaret karma kullanımının spor alanı ile işlevsel olmadığı, sosyal altyapı alanlarını azalttığı, plan bütünlüğünü bozduğu ve şehircilik ilkelerine uymadığı gerekçesiyle iptal edilmesini istedi.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ SPOR ALANININ YİTİRİLMESİNE NEDEN OLACAK

Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nde görülen davada karar çıktı. Mahkeme, TOKİ'nin yaptığı 25 bin, 5 bin ve binlik planların iptaline karar verdi. Davanın gerekçesinde de şu ifadelere yer verildi:

“Yapılaşma koşulları ile yoğunluğun artırıldığı ve alanın kamusal alan niteliğini yitirdiği, kentsel dokunun doluluk-boşluk dengesinin bozulduğu, kent ve bölge halkının ruhsal ve fiziksel gereksinimlerini karşılayacak ve sağlıklı gelişimini destekleyecek, erişilebilir konumdaki ve tekrar oluşturulması olanaklı görünmeyen bir spor alanının yitirildiği, önerilen kullanımların yoğun olan taşıt trafiğini daha da artıracağı anlaşıldı."

TRAFİK YÜKÜ GETİRECEĞİ ENDİŞESİ

Kararda planlama ile yakın çevredeki hastanelere acil ulaşımda sıkıntı yaşanabileceği, gürültü kirliliğinin artabileceği, dava konusu imar planı değişikliklerinin plan ana kararlarının sürekliliğini, bütünlüğünü bozacak nitelikte, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılmadan ve kamu yararı gözetilmeden, imar planı değişikliğine ilişkin planlama esaslarının göz ardı edildiği, kent ulaşım sistemine ilave trafik yükü getireceği belirtildi.

BELİRSİZLİK NOTU

Plan değişikliğiyle kent nüfusunun ihtiyacını karşılayan bir spor alanının kaldırılmasından kentlilerin olumsuz etkileneceği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Uygulama imar planı değişikliğinde önerilen 1.50 inşaat alanının ne kadarının ticaret fonksiyonu, ne kadarının turizm fonksiyonu olarak kullanılacağının ayrıştırılmadığı, bunun uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda belirsizliklere yol açtığı anlaşıldı. İmar planı değişikliği, imar mevzuatına, planlama tekniğine, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!