Konyaaltı’nı dünya konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Konyaaltı’nı dünya konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2018 11:02

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hürriyet Akdeniz ekibini son dönemin en çok konuşulan projesi olan ‘Konyaaltı Sahili’nde konuk etti.

Haberin Devamı

HAYAL DİYORLAR GERÇEK OLUYOR

Son dönemde çok konuşulan, tartışılan toplu ulaşım sistemine yönelik projelerinizle başlayalım. 3’üncü Etap Raylı Sistem Projesi hangi aşamada?
3’ncü etap raylı sistem projemiz büyük bir hızla devam ediyor. 16 kilometrelik bölümde alt yapı çalışmaları tamamlandı. Şimdi rayları bekliyoruz. Raylar geldiğinde hemen döşeme işlemleri başlayacak ve 3’ncü etap bölgesindeki toplu ulaşım hizmeti kısa süre içerisinde başlayacak.

Lastik tekerlekli araçları tek tipe dönüştürdüğünüzde esnafın tepkisiyle karşılaşmıştınız. Şu anki süreç nasıl? Ulaşım esnafı, vatandaş memnun mu?
Her kutlu doğum sancılı başlar. Fakat sistemi doğru kurgularsanız başlangıçtaki itirazların zamanla memnuniyete dönüştüğünü görürsünüz. Ben aynı şeyi 1’nci etap raylı sistem çalışmamızda görmüştüm. Herkes ‘Menderes Türel tren yüzünden seçim kaybetti’ dedi. Evet, seçim kaybettim ancak yeniden göreve gelip raylı sistemin 2’nci, 3’üncü etabını vatandaşa sorduğumda yüzde 98’in üzerinde bir destekle karşılaştım.

Haberin Devamı

SEÇİM KAYBETTİM AMA PİŞMAN OLMADIM
Yani vatandaş sistemi görüp, test edip benimsedi mi?
Elbette. İnşaat dönemindeki sıkıntılar bize siyasi bir fatura çıkarmış olabilir. Ancak ben her zaman ‘Antalya kazansın, ben kaybedeyim önemi yok’ fikriyle yürüdüm. Halkın refahı için yaptığım projeler nedeniyle de hiçbir zaman pişmanlık duymadım. Seçim bile kaybetsem.

Toplu ulaşım esnafı ile olan gerilimi nasıl aştınız?
Sistemi doğru kurgularsanız karşılığını alırsınız. Aynı şey ulaşım esnafı ile yaptığımız görüşmeler için de geçerliydi. Yeni bir sistemi uygularken hep defans görürsünüz çünkü değişime adaptasyon kolay değildir. Buna rağmen kararlı davrandık. Alt yapıyı oluşturduk, havuz sistemini uyguladık ve araçları tek tipe dönüştürdük. Sistemin doğruluğunu, avantajlarını gören esnafımız da sistemin yanında yer aldı.

HAKSIZLIKLAR ORTADAN KALKTI
Kent genelindeki ulaşım hatlarının yapısı ve sayısı da arttı sanırım.
Evet. Hat sayılarımızı artırdık. Ayrıca ekspres hatlar hizmete girdi. Özellikle turizm özelliğini destekleyen gece hatları koyduk. Kaliteli, hızlı ve her an toplu taşıma hizmeti sunmaya başladık. Havuz sistemi ile gelir sürecinde haksızlık yaşamayan esnaf da mutlu oldu, konforlu ve hızlı yolculuk yapan vatandaşımızda.

Haberin Devamı

Antalyalıların uzun süredir konuştuğu Çalkaya sorunu Beştepe’den çıkan imza ile çözüldü. Bu çözümün kente katkısı nasıl olacak?
Biz ilk çözüm sürecini Kepez Santral mahallelerinde başlattık. Burada önceki çevre bakanımızın ifadesiyle Türkiye’nin en büyük ve örnek projesini yaptık. Birileri hayal dedi ama biz inşallah ocak-şubat aylarında tapuları dağıtacağız. Çalkaya’da ise hem vatandaşın mülkiyet sorununu çözeceğiz, hem de hazinenin elindeki mülkiyetlerin değer kazanmasını sağlayacağız. Ayrıca sorumlu belediyemizi de 600-700 milyon TL’lik borçtan kurtarıyoruz.

Konyaaltı’nı dünya konuşacak

ŞERHLER KHK İLE KALKACAK

Hak sahiplerine ait tapulardaki şerhler ne zaman kalkacak?
Şerhlerin kaldırılması konusundaki girişimlerimiz başladı. Harekete geçmek için seçimlerin tamamlanmasını bekliyorduk. Çözüm için Çalkaya’ya özel bir KHK çıkması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde ilgili bakanımızı ziyaret edeceğiz. KHK çıkınca tapulardaki şerhlerin kaldırılması ile ilgili çalışma da tamamlanacak.

Haberin Devamı

Son dönemde en çok Konyaaltı Sahili projeniz tartışıldı. Destek verenler kadar karşı çıkanlar da oldu. Proje şu an hangi aşamada, destek ve tepkilere ne diyorsunuz?
Çok net söylüyorum; bize karşı çıkanlar orada çok güzel bir şey olacağını herkesten daha biliyordu. Buna rağmen, ‘Antalya kaybetsin, Menderes de kaybetsin’ mantığı ile hareket ettiler. Aslında uzunca bir süre sesleri çıkmadı. Çünkü projeyi yapamayacağız sanıyorlardı. İnşaat başlayınca bir anda protestolar arttı.

REZİL OLUYORLAR
Yani tepki sürecinde siyasi mi davranıldı?
Elbette. Baktılar pabuç pahalı, yalanla, iftirayla bu işi karartalım uğraşına girdiler. Tabi yine mahcup oldular. Zaten hep mahcup oluyorlar. Keşke ders alsalar da halk nezdinde daha fazla rezil olmasalar.

Haberin Devamı

Şu anki projede ne kadar ticari alan ayrıldı?
Ortada bir dünya rekoru var. 1 milyon 100 bin metrekarelik proje alanında ticari alan sadece 8 bin metrekare. Ve biz bunu 5 ayda tamamladık. Valimiz helikopterle Kaş’a giderken alanı havadan görünce ‘Burası nasıl yetişecek’ diye düşünmüş. Tabi biz gece gündüz çalıştık ve başardık. İstemezük zihniyeti de yalan ve iftiralarıyla halka yine mahcup oldu.

VATANDAŞ YOLUMU KESİYOR
Hep sahil halka kapatılacak dendi. Şu an sistem nasıl işliyor?
Halka kapatılacak denen alanları gidip gezelim. Halka soralım. Kim nereyi kapatmış? İsteyen bedeli karşılığında, isteyen ücretsiz olarak sahili kullanıyor. Hatta belediyemize ait bir tesis de hizmette. Ben sabah sporumu bu sahilde yapıyorum. İşleyişi bizzat denetliyorum. Halk yolumu çevirip teşekkür ediyor.

Haberin Devamı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın da vatandaştan yoğun destek aldığı halk plajı projesine İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni geldi. Bu süreci siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz 3-4 sene Konyaaltı projesine başlayamadık. Bunun asıl nedeni hukuki süreçlerin tamamlanamamış olmasıydı. Biz 6 ayrı bakanlık ve kuruluşlarından izin alarak projemizi başlatabildik. Hatta şapka ve gözlükle taksiye bindim ilk gördüğüm tepki sahille ilgili oldu. Şoför sahili gösterip, ‘3-4 senedir bir şey yaptıkları yok. Yapacak adam çoktan yapardı’ dedi.

SORUNU FRANSA’DA ÇÖZDÜM

Bürokrasiye mi takıldınız?
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün vereceği yol izni için 6 ay oyalandım. Ve açık konuşayım; konuyu buradaki il müdürlüğünden çözemediğimiz için Fransa’daki şehircilik fuarına gittiğimde o günkü Bakanımız Fatma Güldemet Sarı Hanımefendi’yi otelin kapısında bekledim, odasına çıkmadan konuyu arz ettim. Ve sorunu Fransa’da çözdüm.

Yani Muratpaşa Belediyesi’nin yaşadığı sorun prosedürü uygulamamasından mı kaynaklanıyor?
Ümit Başkan proje anlamında çok doğru bir iş yaptı. Ancak koruma kurulundan izin almadan sit alanı üzerine beton dökerseniz yarın hesabı sizden sorulur. Oradaki soruşturma hizmetleri engellemek adına yapılan bir soruşturma değil. Ümit Bey bize geldi, biz de sorunu çözdük ama kendisi sorun çözülmeden harekete geçti.

HERKESE KAPIM AÇIK
Yani siz muhalefet partisi de olsa gerekli desteği de verdiniz?
Elbette. Bu benim görevim. Ben görevime parti rozetimi çıkararak başladım. Ayrımcılık yapmadan hizmet için buradayım. Bu anlayış her zaman kentimize kazanç sağlar. Ümit Bey’le el ele vermeseydik Kırcami sorununu çözmek mümkün değildi. Yine Batı Çevre Yolu’nun planlanmasında Sayın Muhittin Böcek ile ortak hareket ettik.

Vizyon projeleriniz arasında yer alan Boğaçayı’nda son durum nedir?
1’nci etap çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Çalışmayı sene sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Projenin ön önemli noktası çevreci olması. Bizi çevreyi tahrip etmekle suçlayanlar, iftira atanlar yine haksız çıkacak. Çünkü biz orada taşkınları önlediğimiz gibi çevreye veren ocakların faaliyetine de son veriyoruz. Proje bittiğinde Konyaaltı sahil projesi ve Boğaçayı mükemmel bir birliktelik oluşturacak ve bu projeyi dünya konuşacak.

137 DÖNÜMDE MİLLET BAHÇESİ
Antalya eski stadyum alanında yürüttüğünüz ‘millet bahçesi’ projesi ne durumda?
137 dönüm üzerinde devam eden projeyi sene sonuna kadar bitiriyoruz. Millet Bahçesi projesinin içinde millet kıraathanesi de olacak.

Kentte en çok merak edilen konulardan biri de 24 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel seçim sürecinde Büyükşehir adaylarının kim olacağı. Siz adaylık sürecine nasıl bakıyorsunuz?
Adaylığımla ilgili kararı belirleyen birinci unsur halk. Halkın adaylık süreci ile ilgili düşüncelerini belirlemek artık çok kolay. Çünkü çok başarılı, bilimsel anketler yapılabiliyor. Tabi seçimlere daha zaman var. Biz de zam zaman anketler yaptırıyoruz. Aldığımız sonuçlarda memnuniyet oranının çok yüksek olduğunu görebiliyoruz.


HİZMETE HAZIRIM
Yani kararınızda anketler belirleyici olacak.
Adaylık süreci yaklaşınca halkın kanaatini alacağız. Halkım bu konuda teveccüh gösterirse takdir genel merkez ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da olacak. Tüm kanaatler olumlu yönde olursa Antalya’ya hizmet etmekten her zaman şeref duyarım. Ben bu toprakların evladıyım ve verilecek her türlü göreve hazırım. Hayatım boyunca da hiçbir zaman makam, mevki hesabı hiç yapmadım.

HEDEF 20 BELEDİYE
24 Haziran milletvekili seçimlerinde 17 ilçede birinci parti olarak çıktınız. Yerel seçimde Büyükşehir ve 19 ilçe için özel bir stratejiniz olacak mı?
Biz son 3 yıldır her ilçe için ayrı stratejiler geliştiriyoruz. Sadece kamuoyu anketi değil, sosyolojik araştırmalar da yaptırıyorum. Bizimle çalışan ekibimiz de son derece profesyonel insanlar. Halk ne istiyor? Hangi çalışmalarda memnun? Nasıl bir belediye başkanı istiyor? Hepsine bakıyoruz. Biz de yerel seçimlerde büyükşehir dahil 20 belediyenin tamamına talibiz. Çalışacağız, gayret göstereceğiz. Söz de karar da milletin.

BİRLİK OLMA ZAMANI
Yeni Başkan Cihan Bulut ve eski Başkan Ali Şafak Öztürk arasındaki temlik tartışması ve kulübün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu tartışmaların kimseye faydası yok. Antalyaspor zor bir dönemden geçiyor. Geçmişte Öztürk ailesi Antalyaspor’a çok önemli destekler verdi. Ali Şafak Öztürk başkan olduğunda Antalyaspor bolluk içinde yaşamıyordu. Yine maddi sıkıntılar vardı. Bu sıkıntılar içinde de takımın daha iyi noktalara taşınması için gayret gösterildi.

ÖZTÜRK AİLESİ GEREKENİ YAPTI

Sizce hedeflenen başarıya ulaşıldı mı?
Futbolda bütün gereklilikleri yerine getirseniz de yaptıklarınızın karşılığını almak mümkün olmayabiliyor. Bu süreç içinde eski başkan görevi bırakma kararı aldı. Öztürk ailesinin verdiği büyük destekleri biliyorum. Asıl önemlisi ‘Biz görevden ayrıldık, bize ne’ demiyorlar. Ben bir belediye başkanı ve bir taraftar olarak Öztürk ailesine teşekkür ediyorum.

Yeni yönetimin süreci iyi yönettiğini düşünüyor musunuz?
Cihan Bulut büyük bir fedakârlıkla kulübe sahip çıktı. Ve şu anda yokluk içinde çözüm bulmak için gece gündüz çalışıyor. Ortada çözülemez bir problem yok. Sadece birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Tünel karanlık ama tünelin ucundaki topluiğne başı kadarda olsa ışığı görüyoruz. Bu günler kolay aşılmayacak.

Konyaaltı’nı dünya konuşacak

SÖZLERİMİZİ TUTTUK

Şükürler olsun ki Antalyalı vatandaşımıza ne söz verdiysek mahcup olmuyoruz. Biz bir proje açıkladığımızda ‘Nasılsa yapamayacak, hayal görüyor’ diyorlar. Ama sonuç öyle olmuyor. Allah’a şükür olsun ki tüm taahhütlerimizi eksiksiz hatta fazlası ile yerine getiriyoruz.

VERDİĞİM SÖZLER BAŞUCU KİTABIM

Antalyalılara verdiğim sözler başucu kitabımdır. Her akşam olmasa da sık sık neyi yapmışım, neyi yapamamışım bakarım. Yapamadığım ufak tefek şeyler kaldı ama yaptıklarım çok daha fazla. Yapamadıklarımın yerine de farklı projeler yaptım. 19 kavşak sözü verdik şu an 27-28 kavşak oldu. Görev dönemimiz bitinceye kadar 35 kavşak olacak.

DEVLET TECRÜBESİZLİĞİ

Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahsımla ilgili iftiralarını mahkemeye taşıdım. Eğer mahkeme lehimize sonuçlanırsa Antalyalılara Antalya piyazı ikram edeceğim. Ama dava sonuçlanmadan Çetin Osman Budak, ‘Mahkemeyi kazanacağız’ demiş, kendini mahkeme yerine koymuş. Nasıl bu kadar emin oluyor anlamadım. Tabi bu devlet tecrübesizliği.

TEDES DEVREDE DEĞİL

Akıllı Kent Projesi kapsamında alt yapısı hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) henüz faaliyete geçmedi. Ancak sosyal medyada bu sistemle vatandaşa ceza yağdırıldığına yönelik iddialar dolaşıyor. Vatandaşımız bu tür asılsız bilgilere kulak vermesin.

İSTEMEZÜKÇÜLER SERGİSİ
Konyaaltı Sahil projemiz içinde sergi alanımız da var. Bu alanda halk adına yaptığımız projeleri ‘istemezük’ zihniyeti ile engellemeye çalışanlarla ilgili de bir sergi açabiliriz. O zaman halkımız gerçekleri daha iyi görür.

 

BAKMADAN GEÇME!