KONYAALTI SAHİLİ ERİYOR: 10 AYDA 1 HEKTAR YOK OLDU

Güncelleme Tarihi:

KONYAALTI SAHİLİ ERİYOR: 10 AYDA 1 HEKTAR YOK OLDU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2019 10:19

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı tarafından dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’ne yönelik hazırlanan bilimsel çalışma, sahilde yaşanan erozyonun boyutunu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova’nın Konyaaltı Sahili’ne yönelik hazırladığı bilimsel çalışma, 7,5 kilometre uzunluğundaki ‘mavi bayrak’ sahibi Konyaaltı Sahili’nin kıyı erozyonuyla hızla yok olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Dipova, farklı tarihlere ait topoğrafik ölçümlerin ve uydu görüntülerinin karşılaştırılması yolu ile hazırladığı çalışma sonucunda bir yıldan kısa bir sürede bir hektara yakın kumsal alanının erozyonla yok olduğunu tespit etti.

KONYAALTI SAHİLİ ERİYOR: 10 AYDA 1 HEKTAR YOK OLDU

10 AYDA 19 METRE GERİLEDİ
Erozyonun nedeni olarak bölgedeki kum ve taş ocaklarına vurgu yapılırken, Boğaçayı rekreasyon çalışmasının da süreci hızlandırdığı savunuldu. Raporda şu tespitler yapıldı: “Sahilin kum-çakıl ihtiyacı uzun yıllar şehir merkezine en yakın olan Boğaçay yatağından karşılanmıştır. 1934’ten 2016 yılına kadarki sürede sahilde yaşanan erozyonla ortalama 50 metre gerileme ölçülmüştür. Boğaçay rekreasyon alanı projesinin uygulanmasından sonraki 10 aylık dönemde ise, Konyaaltı Sahili boyunca 9 bin 748 metrekare kumsal alanı kaybedilmiştir. Kıyı çizgisinde en fazla gerileme 19 metre olarak ölçülmüştür.”

Haberin Devamı

KONYAALTI SAHİLİ ERİYOR: 10 AYDA 1 HEKTAR YOK OLDU

GÖLET DOLMAYA BAŞLADI
Boğaçay rekreasyon alanı projesinin gölet bölümünün Eylül 2018’de su tutmaya başladığının belirtildiği çalışmada, “Haziran 2019’a gelindiğinde gölet içinde aşırı sucul bitki ürediği ve gölet tabanının belirgin bir şekilde dolmaya başladığı fark edildi. Göletin kuzeyinde çay yatağında ise iri taneli sediman çökelmişti. Bu bulgular Boğaçay rekreasyon alanı projesinin çayın sediman rejimini değiştirdiğine işaret etmiş ve muhtemel bir sonuç olarak kıyıda erozyon oluşup oluşmadığının araştırılmasını gerekli kılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

ÖNLEM ALINMAZSA KENTE ULAŞACAK
Maxar Technologies uydu görüntü arşivinde bulunan, kazının devam ettiği döneme ait 5 Ekim 2018 tarihli görüntü ile 19 Ağustos 2019 tarihli görüntü karşılaştırılarak Konyaaltı sahilinin 318 günde, yani 10 ay 14 günde ne kadar değiştiği araştırılarak şu verilere ulaşıldı: “Antalya’nın simge değeri olan bu kumsalda kıyı erozyonu önlem alınmazsa birkaç yıl içinde dramatik sonuçlar doğuracaktır. Turistik amaçla kullanılan kumsalın azalması ve kumsal gerisindeki kentsel altyapının zarar görmesi, Antalya ekonomisi için telafisi zor kayıplar olacaktır.”

YENİDEN DÜZENLEME ÖNERİSİ
Bilimsel çalışmada, kumsalı beslemesi gereken çay sedimanı kıyıya ulaşamadığı sürece kumsal kaybı devam edeceği öngörülürken, şu önerilere yer verildi: “Kıyı erozyonunu azaltma çözümlerinden olan kıyı mahmuzları veya kıyıya paralel ayrık dalgakıranlar sahilin doğal peysajına zarar vereceği için çözüm olmaktan uzaktır. Geçmiş dönemde gerçekleşen kumsal kaybının geri kazanılması, gelecekte yaşanması muhtemel erozyonun önlenmesi için akarsu sediman rejiminin ve akarsu taban kotunun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Çay yatağında tekrar kum-çakıl malzeme ocağı işletilmesi kesinlikle gündeme getirilmemelidir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!