TÜROFED: KONAKLAMA VERGİSİ GÜCÜMÜZÜ KIRACAK

Güncelleme Tarihi:

TÜROFED: KONAKLAMA VERGİSİ GÜCÜMÜZÜ KIRACAK
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2019 11:15

Antalyalı turizmcilerin uzun süredir gündeminde olan konaklama vergisi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kararın ardından açıklama yapan TÜROFED, yüzde 2’lik vergi oranının indirilmesini, bölgelere göre düzenleme yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı

KONAKLAMA vergisi olarak bilinen ve konaklama sonucunda tüketicinin harcadığı paranın yüzde 2’si kadarını vergi olarak ödemesini içeren düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kararın sektöre yansımalarını değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm profesyonellerinin zor bir dönemi girdiğini söyledi.

DÜNYADA FARKLI UYGULANIYOR

Kabul edilen uygulamanın dünyadaki diğer vergi uygulamalarına benzemediğini kaydeden Ayık, “Dünyada konaklama veya şehir vergisi adı altında vergi alınıyor. Ancak bu vergi yerel yönetimlere aktarılıyor. Daha sonra şehrin altyapısı ve diğer ihtiyaçlar için kullanılıyor. Bizde ise verginin tamamı genel bütçeye gidiyor” dedi.

TURİSTE SÜRPRİZ OLACAK

“Konaklama vergisi rakiplerimizle rekabet gücümüzü azaltacak” diyen Ayık, şöyle devam etti: “Misafirlerimiz 2020 alımlarını yaptı. Ama Türkiye’deki konaklama vergisinden haberleri yok. Bu uygulama onlar için sürpriz olacak. Kanuna göre vergiyi müşteriden almamız lazım ama bu çok da kolay olmayacak. Keşke uygulamaya geçilmeden belli bir süre konulsaydı.

ERDOĞAN’A DESTEK ÇAĞRISI

Haberin Devamı

“Süremiz olsa hem misafirlerimizi bilgilendirir hem de tur operatörleri ile yapılan anlaşmalara bu konuyu yansıtabilirdik. Her şeye rağmen Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisini kullanacağını vergi oranını yüzde 50 oranında indirebileceğini ya da bölgelere göre düzenleme yapabileceğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızdan konuyu olumlu bir şekilde değerlendirip sektörün geleceğini güvence altına almasını sektör adına rica ediyoruz.”

BAKAN ERSOY NE DEDİ?

Konaklama vergisi önerisinin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi sonrası konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Dünyanın her yerinde uygulanan bir vergi. Bize gelen turistlerin çoğu da gittikleri ülkelerde bu vergiye muhatap. Aslında turist bunu biliyor, sürpriz olmayacak. Aşamalı olması konusunda ilk yıl daha düşük başlamasıyla ilgili Hazine bakanlığımızla mutabıkız. Onu Meclis değerlendirecek” diye konuştu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!