İŞ DÜNYASINA KİRA MÜJDESİ

Güncelleme Tarihi:

İŞ DÜNYASINA KİRA MÜJDESİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2018 10:25

Türk Lirası’nın değerinin korunmasına yönelik yayımlanan kararname, Antalya iş dünyasının uzun süredir gündemde tuttuğu ‘dövizle kira’ krizini sona erdirdi.

Haberin Devamı

TÜRK parasının korunmasına yönelik hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararname, Antalya iş dünyasının uzun süredir gündemde tuttuğu ‘dövizle kira’ krizini sona erdirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre 30 gün içinde döviz kiraları TL’ye çevrilecek.

GÜNDEMDE TUTTUK

Düzenlemeyle ilgili yaptığı ilk açıklamada “Dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “2015 yılından beri gündemde tutuğumuz bir konunun çözüme kavuşmuş olması Antalya iş dünyasını heyecanlandırdı” dedi.

MAKUL DAVRANILMALI

Yeni sözleşmelerle ilgili kur düzenlemesinin önemine dikkati çeken Çetin, “Şimdiki asıl konu kira düzenlemesinin hangi kur üzerinden yapılacağı. Eğer bugünkü yüksek kur üzerinden hesaplama yapılırsa bu doğru olmaz. Mülk sahipleri bu konuda ılımlı olmalı. Yapılacak kira anlaşmalarında makul bir kur seviyesi belirlenmeli” diye konuştu.

CAN SUYU OLACAK

Haberin Devamı

Özellikle turizm niteliği olan ilçelerde çok sayıda küçük ve orta ölçekli esnafın yabancı para birimleri üzerinden kira ödediğine işaret eden Antalya Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, şöyle dedi: “Türk parasının korunması esnafın korunması demek. Kiralamalara ilişkin yeni düzenleme hepimize can suyu olacak.”

PSİKOLOJİK ETKİ

“TL kazanıp dolarla kira ödüyorduk” diyen Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, açıklamasına şöyle devam etti: “Uzun süredir beklediğimiz bu düzenleme ticaretin her noktasına yansıyacak. Bu tür müdahalelerin sadece ekonomik anlamda değil, psikolojik anlamda da katkısı oluyor. Kira ödemeleri neredeyse 2 katına çıkan esnafımız nefes alacak.”

KAPSAM GENİŞLETİLMELİ

Kira düzenlemesinin geç kalınmış ancak doğru bir karar olduğunu vurgulayan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, şöyle dedi: “Bu düzenlemenin kapsamı genişletilmeli. TL geliri olan iş insanları dövizle borçlanamamalı. Bankaların döviz kredi sistemi yeniden düzenlenmeli. Eğer bu yapılabilirse TL’ye yönelik koruma daha kapsamlı hale gelir.”

 

BAKMADAN GEÇME!