İHRACATÇIDAN ‘YILDIZ’ MODELİ

Güncelleme Tarihi:

İHRACATÇIDAN ‘YILDIZ’ MODELİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 10:16

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), tarım sektöründe faaliyet gösteren ihracatçının korkulu rüyası haline gelen kalite ve kalıntı sorununun çözümü için yeni bir model geliştirdi.

Haberin Devamı

TARIM sektöründe faaliyet gösteren ihracatçının korkulu rüyası haline gelen kalite ve kalıntı sorununun çözümü için yeni bir model geliştiren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), modelin sektör içindeki tüm paydaşlarla istişare edilerek uygulamaya sokulması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

1’DEN 4’E SIRALAMA

Modelin detaylarıyla ilgili Hürriyet’e konuşan BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, şöyle dedi: “Standartlarımız ne kadar iyileşse de biz her sene karantina etmeni ve zirai aşımı konuşuyoruz. Bu kısır döngüyü aşmak için Bakanlığa yeni bir model sunduk. Modele göre; ihracat firmalarımız teknik yeterlilik ve ihracat yapılan ülkelerden gelen bildirimlere göre 1’den 4’e kadar sınıflandırılmasını istedik.”

İHRACATA OTEL SİSTEMİ

Haberin Devamı

“Yani bir anlamda otellerdeki yıldız sistemini ihracata uyarladık. Tabi bu sistemde bazı kısıtlar olacak. Nasıl bir dünya yıldızı 1 yıldızlı otelde ağırlanamıyorsa, 3-4 yıldıza ulaşamayan da Rusya’ya, Almanya’ya ihracat yapamayacak. İşine yatırım yapan, kriterleri yerine getiren ihracatçı, hem kendisi kazanacak hem ülkesine kazandıracak. Biz böyle bir ayrımın tüm sektörü geliştireceğine inanıyoruz.”

KALİTE DÜŞERSE YILDIZ GİDER

Kriterler belirlenirken tarım ve ihracatla ilgili tüm paydaşlardan hatta üniversitelerden görüş alınması gerektiğini kaydeden Bahar, “Modelimize Bakanlık yetkilileri de elbette katkı koyabilir. Biz temel kriterleri oluşturduk ve modeli sunduk. Bundan sonrası için geri dönüş bekliyoruz. Tabi yıldız sisteminde eğer kalite düşerse, yıldız sayısı da düşecek, ihracat pazarı kısıtlanacak. Yani yıldızı alan ben artık rahatım diyemeyecek” dedi.

GERİ DÖNÜŞ BEKLİYORUZ

“Verimli bir döngü kurmalıyız” ifadesine yer veren Hakkı Bahar, ”Bu modelle birçok meslektaşımızı karşımıza aldığımızın da farkındayız. Ancak artık doğru sistemle ilerlememiz gerekiyor. Biz doğru olanı yapmazsak ülkemiz kaybeder, kaybedecek. Tarım ve ekonomi yapısal tedbirle yönetilir. Bu iki alanda pansuman olmaz. Biz kısa süre içinde geri dönüş alırsak modelimizi daha da geliştirip tüm ayrıntıları kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.

BAKANLIK VERİLERİ AÇIKLADI

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat çeşitli gerekçelerle sınır kapılarından döndürülen 460 ton limon, 17 ton çilek ve 30 ton kayısı hakkında soru önergesi vermişti. Önergeye yanıt veren Ticaret Bakanlığı, şu tespitlerde bulunmuştu: “2017 yılında çeşitli ülkelere gönderilen 139 ton limon, 22 ton kayısı ve 58 ton kiraz yurda geri döndü. 2018 yılının Ocak-Eylül döneminde ise, 460 ton limon, 30 ton kayısı ve 17 ton çilek geri döndü. Geri dönen ürünlerin ihracata oranı ise, miktar bazında, 2017 yılında limonda on binde 3, kayısıda on binde 4 ve kirazda binde bir oldu. Söz konusu oranlar, 2018 yılının Ocak-Eylül döneminde ise, toplam limon ihracatının binde 1’i, toplam kayısı ihracatının on binde 4’ü, toplam çilek ihracatının da binde 1’i geri döndü.”

BAKMADAN GEÇME!