İhracatçıdan kırmızı alarm

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıdan kırmızı alarm
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2018 10:50

Domates üretimine ağır darbe vuran güve ‘Tuta absoluta Antalyalı ihracatçıyı harekete geçirdi. Kamu ve özel sektör temsilcileri, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) çatısı altında yapılan kriz toplantısında bir araya geldi.

Haberin Devamı


Antalyalı domates üreticisinin korkulu rüyası haline gelen güve ‘Tuta absoluta’ sorunuyla ilgili harekete geçen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), Tarım İl Müdürlüğü, Zirai Karantina Müdürlüğü, ziraat odaları ve ziraat danışmanlarının katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı organize etti

50 SAYFALIK RAPOR

Toplantıda, BAİB tarafından hazırlanan, içeriğinde uluslararası verilerin bulunduğu 50 sayfalık tuta ile mücadele raporu katılımcılarla paylaşılırken, yeni fide ekimlerinin yapılacağı ağustos ayına kadar atılacak adımlarla ilgili hareket planı belirlendi.

DÜNYAYI İNCELEDİK

Üretim kalitesine büyük zarar veren tuta sorunu ile ilgili yürütülen çalışma hakkında Hürriyet’e konuşan BAİB Başkanı Hakkı Bahar, “Bu işi çok ciddiye alıyoruz. Almalıyız da. O yüzden bilimsel bir hazırlık yaptık. Dünya bu sorunla nasıl mücadele ediyor ona baktık. Kuzey-Güney Amerika’yı, Avrupa ve Afrika’yı inceledik” dedi.

HAREKETE GEÇİYORUZ

Haberin Devamı

Hazırlanan 50 sayfalık raporun ilgili kurumlara dağıtıldığını belirten Bahar, “Pazartesi günü itibariyle harekete geçiyoruz. Hiçbir kurum bu süreçte tek başına hareket etmeyecek. Çünkü yapacağımız en küçük hata özellikle Rusya’ya yönelik ihracatımızı sekteye uğratabilir. Bu da milyonlarca lira zarar anlamına gelir” diye konuştu.

ZAMANIMIZ KISITLI

Toplantıya katılım gösteren sayısını hızlı hareket etmek adına kısıtlı tuttuklarını vurgulayan Bahar, şöyle devam etti: “Biz bu sürece Akdeniz Üniversitesi’ni de dahil etmek isterdik ancak zamanımız çok kısıtlıydı. Ağustos ayına kadar belli bir noktaya gelmemiz ve önlemlerimizi almamız gerekiyor. İlerleyen süreçte ilgili tüm kurumlar sürece dahil olacak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!