Girişimci kadınlar güçlerine güç katacak

Güncelleme Tarihi:

Girişimci kadınlar güçlerine güç katacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 11:04

Yerel kalkınmada kadınların rolünün görünür hale gelmesi için çalışan kadın kooperatiflerini Antalya’da bir araya getiren Kadın Kooperatifleri Festivali, ortak çalışma ve geniş üretim ağı fikirlerine öncülük etti.

Haberin Devamı

 

ANADOLU KADINLARINDAN ‘ORTAK ÜRETİM’ ÇAĞRISI

YEREL üretim yapan kadınların kalıcı hizmetler yaratabilmeleri, iletişim ağıyla güçlenmeleri ve kaynak bularak iş dünyasına kapı aralayabilmeleri için kurulan birlikleri Antalya’da buluşturan Kadın Kooperatifleri Festivali, her biri farklı birer yaşam serüveninden gelen üretici kadınların hikayelerini gün yüzüne çıkardı. Hedeflerinin Anadolu kırsalındaki kadınların ortak hareket edebilmelerini sağlamak olduğunu söyleyen kooperatif üyesi kadınlar, yerel yönetimlere ve ticaret odalarına destek çağrısında bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanından Antalya’ya gelen bu kadınlar, kendilerini ortak bir çatıda buluşturan Kadın Kooperatifleri Festivali’nin bu hedefleri için gereken sinerjiyi yaratacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

HEDEF YERLİ TOHUM
Hakkari’de kurulan Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi Başkanı Elif Erman, 20 kadın üreticiyle tarımsal üretime arıcılık üzerine aldıkları kurslarla başladı. Eğitimlerin ardından kooperatif kurmaya karar verdiklerini söyleyen Erman, “Yaklaşık 2 buçuk yıldır süs bitkisi, sebze, kilim ve el sanatları üretimi yapıyoruz. Çocuklarımızın geleceğine katkıda bulunabilmek için başladık. Orijinal çiçekleri üretiyor olmamız ve peyzajını yaptığımız bahçeler görenleri şaşırtıyor. Antalya’da kurduğumuz bağlantılarla bu işi büyütmek istiyoruz. Nisan ayında teknik gezi gerçekleştirerek Tarım İl Müdürlüğü’yle bölgenin üretim tekniklerini görmek için Antalya’nın seralarını gezdik. Ortak çalışmalarla yerli tohum üretimine geçmeyi planlıyoruz” dedi.

PROJELERLE BÜYÜDÜLER
Hatay’da bulunan Defne Kadın Kooperatifi’nin başkanı Nesrin Deli, üretici kadınlarla birlikte 2015’ten bugüne etkin biçimde gıda ve organik besin üretimi yapıyor. Çökelek, dağ kekiği, biber, zeytin, zeytinyağı, nar ekşisi ve meyve kuruları gibi 46 ürünün üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Nesrin Deli, üretimi tükenmiş olan kara buğdayın tohumunu bularak ektiklerini ve yeniden hasadına başladıklarını anlatıyor. Festivale katıldıkları Antalya’da da iki ayrı iş bağlantısı kurduklarını, üretim ve paketleme konusunda ortak çalışmalar yapabileceklerini aktaran Nesrin Deli, üretim yolunda katettikleri mesafeyi şöyle anlattı:
“Avustralya tarafından desteklenen bir projeyi kazandık. Bu sayede üretim kapasitesini artırmak için ihtiyaç duyduğumuz soğuk hava depolarına, paketleme ve öğütme makinalarına kavuştuk. Soğuk hava depolarımız yokken her sene ürünlerimizin bir kısmı çöpe gidiyordu. Kadınlar, biberi öğütmek için sırtlarında çuvallarla kilometrelerce yol gidiyorlardı. Üretimin önündeki tüm bu engellerden o proje sayesinde kurtulduk. Bu sene önceye nazaran 5 kat üretime ulaştık. Sabancı Holding destekli bir projede de görev almak üzere seçildik.”

Haberin Devamı

KADINLARA ORTAK ÇATI
Anadolu Bacıları Kadın Kooperatifi kadınları ise, besin değerinin son derece yüksek olduğunu fark ettikleri pancar pekmezinin üretimini yapıyor. İşe üretim, iletişim ve satış pazarlama alanlarında 3 ay süreyle eğitimlerden geçtikten sonra başladıklarını ifade eden kooperatif üyesi İklime Yaşar, “Sağlıklı beslenenler ve sporculardan son yıllarda yoğun talep gören pancar pekmezinin atölyelerde üretimine başladık. Anadolu’nun bir değerini ortaya çıkarmak amacıyla kalkınma destekleri aldık. Aktif çalışan 6 kadınla portakallı havuç reçeli, tarhana ve erişte çeşitleri üreterek zincir işletmelere satış yapıyoruz. ‘Kadın güçlenirse toplum güçlenir’ diyerek yola çıktık. Kadın kooperatiflerinin tek çatı altında toplanmasına ev sahipliği yapan Antalya’da ortak girişim konusunda çok olumlu geri dönüşler aldık” şeklinde bilgi verdi.

BAKMADAN GEÇME!