FABRİKA ATIĞINA ‘BAKTERİ’ ÇÖZÜMÜ

Güncelleme Tarihi:

FABRİKA ATIĞINA ‘BAKTERİ’ ÇÖZÜMÜ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2019 10:11

Antalya Nifrit Deresi’nde yaşanan çevre felaketinin tekrarlanmaması için kent genelindeki zeytinyağı fabrikalarından çıkan atık suların arıtılmasıyla ilgili çalışmalara hız verildi.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Manavgat ilçesindeki Nifrit Deresi’ne zeytinyağı fabrikaları tarafından kontrolsüzce boşaltılan atık sular nedeniyle yaşanan çevre felaketinin yeniden yaşanmaması için yürütülen çalışmalara hız verildi. Manavgat Ziraat Odası, bölgedeki zeytinyağı fabrikalarından çıkan atık suların ilçenin doğu ve batısına kurulacak tek bir tesiste toplanarak bertaraf edilmesi önerisini sundu.

ÇOĞUNDA HAVUZ YOK
Hürriyet Akdeniz’e konuşan Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, zeytinyağı üretimi sonrası ortaya çıkan karasuyun kontrolsüzce doğaya bırakılması nedeniyle bitki ve hayvanların zarar gördüğünü söyledi. Metin, “Fabrikaların büyük çoğunluğunda ‘karasu’ buharlaştırma havuzu yok. Havuz olmayınca atık sular maalesef oraya buraya dökülüyor, balıklar ölüyor, doğa zarar görüyor” dedi.

Haberin Devamı


KARASU BUHARLAŞMALI
Yeni bir çevre felaketi yaşanmaması için ilçenin doğu ve batısına iki adet karasu bertaraf tesisi kurulabileceğini kaydeden Metin, “Kendi fabrikamızda 115 metrekare ruhsatlı havuzumuz var. Ama diğer fabrikalarda bu imkan yok. Eğer 30 bin metreküplük 2 lagün inşa edersek karasuyu buharlaştırarak bertaraf edebiliriz” diye konuştu.


HAVUZLARA BAKTERİ ATILDI
Karasuyu bertaraf etmek için bakteri yönteminin de gündeme geldiğini vurgulayan Metin, şöyle devam etti: “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde yeni bir yöntem deniyoruz. Özel bir bakteri karasu dolu havuzlara atıldı. Bakterinin su içindeki atıkları yok ederek doğal bir arıtma yapması bekleniyor. Eğer arıtma seviyesi yüzde 80’nin üzerine çıkarsa atık su kanalizasyona dökülebilir hale gelecek.”


NE OLMUŞTU?
Nifrit Deresi, çevresindeki zeytinyağı fabrikalarından dökülen karasu nedeniyle siyaha dönmüş, deredeki oksijen tükendiği için deredeki canlılar solunum yapamaz hale gelmişti. Hürriyet’e konuşan Çevre Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, kent genelindeki tüm fabrikaların karasu atıklarının mercek altına aldığını açıklamıştı. Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Bayram Özen ise “Her yıl bu mevsimde bu felaketi yaşıyoruz. Bu katliam gibi bir şey. İnsanın vicdanı sızlıyor” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!