Domatesçinin gözü sınır kapısında

Güncelleme Tarihi:

Domatesçinin gözü sınır kapısında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2019 10:16

Yaz döneminde umduğunu bulamayan Antalya’nın domates üreticisi, İran ile Irak arasındaki sınır kapısının kapanması üzerine umudunu Irak’a yapacağı ihracata bağladı.

Haberin Devamı

UMUT IRAK PAZARINDA
TÜRKİYE’nin domates üretim deposu olan Antalya’da üretici umudunu Irak pazarına bağladı. Bu yıl Konya ovasında geçmiş yıllara göre daha fazla domates ekimi yapılması domates üreticisini zarara uğrattı. Yeterince para kazanamayan üretici Irak’tan gelen haber üzerine umudunu bu pazara bağladı.
SINIR KAPISI KAPANDI
Reuters’ın haberine göre İran yönetimi Irak’taki gösteriler nedeniyle Irak’la arasındaki iki sınır kapısını kapattığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl güzlük domatesin para etmediği Antalya’da İran ve Irak sınır kapısı kapanınca Irak’ın domates ihtiyacı Antalya’dan karşılanmıştı. Üretici bu yıl da bunun olmasını umut ediyor.
AVRUPA İHRACATI ŞAŞIRTTI
Bu yıl domates üreticisinin zor bir yıl geçirdiğini açıklayan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi ve komisyoncu Cüneyt Doğan, 20 yıl sonra bu yıl ilk kez hava şartları dolayısıyla temmuz ayında Avrupa’ya ciddi domates ihracatı yapıldığını, bu nedenle yaylada üretilen domatesin de rahatlıkla satılacağını düşündüklerini ama durumun umdukları gibi gitmediğini söyledi. Doğan, “Avrupa’ya bu sene ihracat olunca yayladaki domates üreticileri de iyi kazanır dedik. Fakat Polonya’da domates hasadı geç başlayınca bizim domatese rağbet edilmedi. Bir de bu yıl Konya Ovası’nda çok fazla salçalık domates ekimi olunca domates üreticisi umduğunu bulamadı” dedi.
DOMATES PARA ETMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl güzlük domatesin para etmediğini, son anda İran’da bomba patlamasıyla Irak ve İran sınır kapısının kapandığını ve Irak’ın Türk domatesine yöneldiğini açıklayan Doğan, şöyle konuştu:
“Irak domatesi bizden alınca güzlük domates para etmişti. İki üç gün önce de İran ve Irak sınır kapısının kapandığı haberini okuduk. Bu devam ederse domates üreticisinin yeniden yüzü güler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!