ÇÖL TOZU ALARMI

Güncelleme Tarihi:

ÇÖL TOZU  ALARMI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2019 09:34

AÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Güray Doğan, Antalya’nın çöl tozu etkisine girdiğini söyledi. Doğan, “Çöl tozu her sene belli dönemlerde karşılaştığımız bir durum. Ancak bu kez çok yüksek bir değerle karşı karşıyayız” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hava Kalitesi İzleme İndeksi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Toz Taşınımı Uyarı Sistemi verilerine göre önümüzdeki birkaç gün Antalya’da çok ciddi miktarda toz bekleniyor. Her iki kurumun hava değeri ölçümlerini ve birkaç günlük tahminleri karşılaştırmalı olarak inceleyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Güray Doğan, Antalya’da havada bulunan toz miktarının hızla yükseldiğini söyledi.

ÇÖL TOZU  ALARMI

ARAP YARIMADASI’NDAN GELİYOR
Havadaki beklenmedik toz oranıyla ilgili Hürriyet’e konuşan Güray Doğan, Arap Yarımadası’ndan gelen çöl tozunun Antalya ve çevresini etki altına aldığını söyledi. 19 Kasım’da 411 mikrogram/metreküp olarak ölçülen çöl tozunun endişe uyandıran boyutta olduğunu aktaran Doğan, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ölçüm ve tahminlere dayanarak hazırladığı haritaya göre; havadaki toz miktarında ciddi bir yükseliş var” dedi.

Haberin Devamı

SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURUYOR
Doğan, sözlerine şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapmış olduğu ölçümler 60 ile 75 mikrogram/metreküp aralığında değişiyor. Hava Kalitesi İndeksi adlı grafik 24 saat içinde değişen parametrelerle Antalya’nın havasındaki partikül madde kaynaklı kirleticileri gösterir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Toz Taşınımı Uyarı Sistemi verilerine göre; hafta boyunca devam edecek olan toz taşınımı değerlerini detaylı şekilde görüyoruz. Çöl tozu her sene belli dönemlerde karşılaştığımız bir durum. Ancak bu kez çok yüksek bir değerle karşı karşıyayız. Çöl tozu gelmediği zaman toz değeri 0 olur. Geldiğinde yükselir. Ancak mikrogram/metreküp değerlerinde 400’ler insan sağlığı için risk oluşturan çok ciddi bir oran.”

SOLUNUM HASTALIKLARINA DİKKAT
Havada bulunan yüksek miktardaki toz solunum sıkıntılarının yanında öksürüğe, baş ağrısına ve alerjik reaksiyonlara da sebep olabileceğini belirten Doğan, “Bu süreçte insanların açık alanda çok uzun süre vakit geçirmemeleri gerekiyor. Özellikle alerjik rahatsızlıkları, astım gibi solunum hastalıkları, akciğer ve kalp sorunları olanlar dikkat etmeli. Sağlık sorunları olanlar açık havada aktivite ve yürüyüş yapmasınlar. Önümüzdeki birkaç gün daha etkisini sürdürecek. Ani sağlık sorunlarının yaşanmaması için temkinli olmakta fayda var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!