ÇOCUK GÜLERSE DÜNYA GÜLER

Güncelleme Tarihi:

ÇOCUK GÜLERSE DÜNYA GÜLER
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 10:19

Çağımızın yarası çocuk istismarı konusunda farkındalık çocukların zarar görmesini önlemede belirleyici. Antalya’da çocukları istismardan korumak için avukat, doktor, psikolog ve sosyolog uzmanlardan oluşan bir ekiple çocukları ve aileleri bilinçlendirmek için eğitim seferberliği başlatıldı. 

Haberin Devamı

ANTALYA’da çocukların karşılaştıkları her türlü istismarı önlemek için mücadele veren Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği (ÇOCUKÇA), bu soruna karşı bilinç kazandırmak için kolları sıvadı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez, Serik belediyeleriyle ortak çalışma protokolleri imzalayan sivil toplum kuruluşu, Antalya ve çevresinde düzenledikleri seminerlerle halkla ve öğrencilerle buluşarak istismar tehdidini ve hukuki açıdan baş etme yollarını anlatıyor. Avukat, doktor, psikolog ve sosyologlardan oluşan dernek yönetimi, Antalya’dan ve diğer illerden gelen bütün eğitim taleplerini programlarına alarak gönüllü 4 psikologla seminer veriyor.

ÇOCUK GÜLERSE DÜNYA GÜLER

GÖZLEM ÇOK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile kendilerine zorunlu müdafilik atanmaya başladığından beri çocuk istismarı ile ilgili durumun vahametini fark ettiklerini belirten ÇOCUKÇA Derneği Başkanı Avukat Buğra Kaan Oğuz, dernek kurarak çözüm için harekete geçtiklerini söyledi. Ailelerin farkındalığının çocukların zarar görmesini önlemede çok belirleyici olduğunu belirten Oğuz, çocuktaki değişimleri doğru gözlemlemenin istismar vakalarının tecavüz boyutuna ulaşmadan önüne geçilmesini sağladığına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son bir yıldır okullarda çocuk istismarıyla ilgili seminerlerin verilmesini zorunlu tuttuğunu hatırlatan Oğuz, sadece öğrencilerle sınırlı kalmayıp velileri de eğitim kapsamına aldıklarını aktardı.

BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Oğuz, “Seminerlerde ailelere istismarın ne olduğunu, çeşitlerini, meselenin hukuki boyutunu, bu suçun cezasını ve çocuklara bu konuda bilinç kazandırmanın yolunu anlatıyoruz. Öğretmenlerin bildirim yükümlülüklerine ve bildirmezlerse ne olacağına değiniyoruz. Çocuk bedenine kimse dokunamazı öğretmek gerektiğini, iyi ve kötü dokunuş arasındaki farkları sıralıyoruz. Özellikle cinsel istismarda çocukta oluşan değişikleri fark etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

SUÇLU GİBİ İFADE ALINIYOR

Haberin Devamı

Çocukların maruz kaldıkları suçlarla ilgili Çocuk İzlem Merkezi’nin (ÇİM) Antalya’da bir tane olmasının yeterli olmadığına işaret eden Oğuz, “Şüpheli sorgular gibi sorgulanıyor çocuklar. Mağdur bir kez daha mağdur oluyor” dedi. Buğra Kaan Oğuz, Antalya Adalet Akademisi’ne hakim ve savcılara, çocuk istismarı konusunda bilgilendirme dersi verilmesi yönünde başvuruda bulunacaklarını, her ilde istismarla mücadele için sivil toplum kuruluşları oluxşturulması gerektiğini kaydetti.

ÇOCUK GÜLERSE DÜNYA GÜLER

ÇOK AZI YARGIYA YANSIYOR

İstismar olgusu değerlendirilirken farklı boyutlarının gözardı edildiğini dile getiren Antalya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, “Ülkemizin dört bir yanından gelen istismar haberlerine münferit olaylar denerek, çocuklarımız ‘evlendirme’ adı altında da istismara uğratılıyor. Milyonlarca çocuk yoksullukla mücadele ediyor ve eğitimden yoksun kalarak işçi olarak çalıştırılıyor. Mağdur çocuk, bir sonraki aşamanın suça sürüklenen çocuğu. İstismar mağduru çocuklar hızla suça sürükleniyor” dedi.

YENİ MAĞDURİYETLER

Haberin Devamı

Gerçekleşen istismar vakalarının çok azının yargıya yansıdığını anlatan Ertuğrul, şöyle devam etti: “Hukuki süreç işletilirken ve ifade alınırken çocuğun mağduriyeti derinleştiriliyor. Çocuk İzlemE Merkezleri yaygınlaştırılarak bütün çocuk ifadelerinin orada alınması gerekiyor.Delillerin toplanması konusunda, davanın seyrini çocuğun aleyhine etkileyecek ve suçlunun beraatıyla sonuçlanacak boyutta eksiklikler yaşanıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!