ÇİFTÇİYE TUTASIZ SEZON MÜJDESİ

Güncelleme Tarihi:

ÇİFTÇİYE TUTASIZ SEZON MÜJDESİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2018 10:32

Örtü altı üretim başlamadan önce seralarda sağlıklı ürün alabilmek için yoğun tempoda hazırlık yapılıyor. Geçen seneyi kabusa çeviren zararlılara karşı bu sezon kültürel önlemlerin yanında sinek kısırlaştırma yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

ÜRETİMİN yayladan seraya geçmesine sayılı günler kala Antalya çiftçisi, geçen sene kendilerine zor günler yaşatan zararlılardan ürünlerini koruyabilmek için kolları sıvadı. Üreticiler arasında geçen sezon paniğe neden olan ‘Tuta Absoluta’ ve Akdeniz meyve sineği gibi türlerin normalin üzerinde çoğalışına karşı bir dizi önlem alındı. Seraları tülle çevirmek, etrafını temiz tutmak, sera atıklarını ürünlerden uzaklaştırmak gibi kültürel yöntemlerin üzerinde durulurken, ‘sinek kısırlaştırma’ metodu da gündeme geldi. Eğitimler, bilgilendirici videolar, kamu spotları ve sunumlarla çiftçiyi sağlıklı retime hazırlayan sektör temsilcileri, üreticilere önlemleri harfiyen uygulamaları konusunda çağrıda bulundu.

ÇİFTÇİYE TUTASIZ SEZON MÜJDESİ

TUTASIZ BİR SEZON OLACAK

Haberin Devamı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Antalya Ziraat Odası, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya Komisyoncular Derneği, Biyolojik Mücadele Ürünleri Üreticileri Derneği ve ilgili birliklerinin katılımıyla kurdukları komisyonun 10 toplantı yaptığını belirten Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Antalya’da geçen yılki hava sıcaklığı artışı tuta zararlısının yaşam döngüsünü 20 güne kadar düştüğünden çok yoğun bir tuta popülasyonu oldu. Bu sene de aynı durumla karşılaşacağımızı öngörüyoruz. Bu nedenle kurumlarla birlikte çalışarak yoğun önlemler aldık. Eğer çiftçilerimiz verdiğimiz eğitimlerdeki önerilerimizi harfiyen uygularlarsa bu sene Antalya’da ‘tuta’sız bir tarım sezonu geçireceğiz” dedi.

YÜZDE 60 – 70 ÖNLÜYOR
Örtü altı üretime mola verilen ara dönemi zararlılara karşı alınması gereken önlemleri Antalya çiftçisine anlatarak değerlendirdiklerini kaydeden Özen, “Kültürel önlemler, tarım zararlılarının ürünlere girmesini yüzde 60–70 oranında engelliyor. Çiftçilerimizin tutayla mücadele adı altında kendilerine önerilen, aslı astarı olmayan bilgilere, önerilen kimyasal ilaçlara itibar etmek yerine il ve ilçe müdürlüklerimizin tavsiyelerine uygun hareket etmelerini, girdi maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde harcamalarını daha da artırmamalarını öneriyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİYE TUTASIZ SEZON MÜJDESİ

SİNEK KISIRLAŞTIRMA METODU

Avrupa’ya meyve sebze tedarik eden güçlü bir tarım sektörüne sahip olan İspanya’da zararlılarla mücadele konusunda incelemelerde bulunan BAİB Başkanı Hakkı Bahar, sinek kısırlaştırma metodunu etkin bir önlem olarak uygulayacaklarını söyledi. Sinek kısırlaştırma yöntemini ve diğer uygulanması gereken tedbirleri bir rapor halinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunduklarını belirten Bahar, üretimle birlikte ihracatı da doğrudan ilgilendiren bu soruna karşı bölgesel bir eylem planı uygulayabilmek için tarımın paydaşlarıyla ortak hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

ÇİFTÇİYE TUTASIZ SEZON MÜJDESİ

SERALAR TEK TEK İNCELENMELİ
Önümüzdeki ay başlayacak olan hasat mevsiminden önce Antalya seralarının tek tek gezilerek kontrol edilmesini öneren Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Örtü altı üretimde çiftçinin biri önlem alır, diğeri almazsa zararlı mücadelesinde başarılı olamayız. Topyekün mücadele etmeliyiz. Girdi maliyetleri 2 kat artmışken üreticilerin seralarına bu önlemleri uygulayabilmeleri için Tarım ve Orman Bakanlığı destek olmalı. Sağlıklı ürün alabilmek için tarım ilçe müdürlükleri hasat öncesi seralarda denetim yapmalı. Örnek seralar oluşturularak sağlıklı hasat projeleri üretilmeli” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!