ÇİFTÇİYE SİGORTA UYARISI

Güncelleme Tarihi:

ÇİFTÇİYE SİGORTA UYARISI
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2019 10:22

Kış aylarının gelmesiyle yağış, hortum gibi olası felaketlere karşı tarım sektöründeki sigorta sorunu yeniden gündeme taşındı.

Haberin Devamı

ŞARTLAR DAHA KAPSAYICI OLMALI
Örtü altında yeni sezonun başlaması ve kış aylarının gelmesiyle tarımda sigorta sorunu yeniden gündeme taşındı. Kış aylarının gelmesiyle yağışlarda artış görüleceğini belirten Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri üreticilere sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu. TARSİM tarafından yapılan açıklamada, iklim krizinin son zamanlarda dünya gündeminin olduğu kadar ülkemiz gündeminin de ilk sıralarında yer aldığı belirtilerek, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde yayımlanan raporun endişe verici olduğuna, küresel ısınma işaretleri ve etkilerinin son 5 yılda hızlandığına dikkat çekildi.
FACİAYI UNUTMAYIN
Söz konusu etkilerin, açık alan yetiştiriciliği olduğu kadar örtü altı yetiştiriciliğinde de önemli kayıplara yol açtığının vurgulandığı açıklamada şöyle denildi:
“Bu yılın başında Antalya’da meydana gelen, can ve mal kayıplarına yol açan hortum ve fırtına faciasının unutulmaması, gerekli önlemlerin zamanında alınması ve sigortanın kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor.”
EKTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR
Örtü altı sebzeciliğinde yeni dikimlerin başladığını açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Vural Şahin, “Sezon başındayız. TARSİM’in kararını destekliyoruz fakat ‘sigortayı yapın’ demek yeterli değil. Biz de çiftçilerimizin tamamının sigortalı olmasını istiyoruz. Fakat çiftçilerimiz ektikleri ürünün karşılığını alamıyor. Kazanç elde edemiyor” dedi.
doğal afetler
Bazı çiftçilerin sigorta koşullarında istenilen belgeler, alanın 2b arazisi olması ve ortakçılık gibi nedenlerden dolayı seralarını sigortalatamadığına dikkati çeken Şahin şunları söyledi:
“Doğal afetlerde sigortasını yaptıramayan çiftçilerin de yanında olunması gerekiyor. Su serpercesine belli kesime belli aralıklarla yardım yapılmasını doğru bulmuyoruz. TARSİM’in sigorta konusuna şekil vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Sigorta için şartların daha kapsayıcı olmasını bekliyoruz. TARSİM herkesi kapsayıcı ne gibi adımlar attı bilmiyorum. Bu noktada adımlar bekliyoruz. Biz artık Antalya’da ne kadar sifortalı çiftçi var dendiğinde; neredeyse hemen hepsi diyebilir hale gelmeliyiz.” Şahin, Bakanlık nezdinde doğal afetlerle ilgili yaşanan sıkıntıyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası’nın da konuyla ilgili söz sahibi olması gerektiğini de kaydetti.
SİGORTA İÇİN NELER GEREKLİ
TARSİM tarım sigortası için istenen şartları şöyle açıkladı: “Sigorta için tek ön koşul; seraların Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS’ye) kayıtlı olması ve kayıtların güncel olması. Sonrasında poliçeler, yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla, üreticimizin primine sağlanan yüzde 50 devlet desteği ile kolaylıkla düzenlenebiliyor. Üreticilerimize bu aşamada tavsiyemiz; bilgilerini acente yetkilisine doğru ve eksiksiz beyan etmeleri, poliçelerini dikkatlice okumaları ve teslim almaları, sigorta süresi, sigorta şartları ile teminat kapsamı gibi bilgileri edinmeleri olacak.”
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz yıl Antalya’nın Elmalı ilçesinde, bu yıl ise ocak ayında Kumluca ilçesinde meydana gelen sel ve hortum felaketinde yüzlerce dönüm ekili alan ve sera çamur altında kalmış, felakette can kayıpları meydana gelmiş ve çok sayıda ev zarar görmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!