Çavuşoğlu: Bu sevdayı bitiremezler

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu: Bu sevdayı bitiremezler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 10:19

24 Haziran seçimleri öncesi siyasetin nabzını tutan Hürriyet Akdeniz’in son konuğu, AK Parti’nin önde gelen isimlerinden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. 

Haberin Devamı

SEÇİM YARIŞINDA HÜRRİYET FARKI

Bikan KARACA/Antalya

TÜRKİYE pazar günü sandık başına gidiyor. Seçimin sonucunu belirleyecek öncü kentlerden biri de Antalya. Hürriyet Akdeniz olarak seçim yarışını objektif bir gözle, tüm detaylarıyla aktarmaya çalıştık.

SON KONUK ÇAVUŞOĞLU

İYİ Parti, MHP ve CHP’ye takım kaptanlığı yapan önemli isimlere söz hakkı tanıdık. Bu sayfalardaki son konuğumuz ise Dışişleri Bakanı ve AK Parti 1’inci sıra milletvekili adayı Mevlüt Çavuşoğlu.

DENEYİMLİ BİR SİYASETÇİ

Çavuşoğlu, Türkiye’nin yetiştirdiği önemli isimlerden biri. Etkileyici CV’sinin yanı sıra deneyimli bir siyasetçi. Kenti ve kentliyi çok iyi tanıyor. Sorunlara yönelik bulduğu hızlı çözümler ve nezaketi ile öne çıkıyor.

HERKESE SESLENİYOR

Seçime yönelik mesajlarında sadece AK Partili seçmene değil, Antalya’da yaşayan herkese sesleniyor. Hatta CHP’li belediye başkanlarının, milletvekillerinin isimlerini büyük bir saygıyla telaffuz ediyor.

24 SAATİ PLANLI

Haberin Devamı

24 saatinin neredeyse tamamını planlamış Bakan Çavuşoğlu, uykuya ayrılan zamanın dışında hep sahada. “Bu enerji nereden geliyor” sorusuna esprili bir yanıt veriyor: “Gazipaşa avokadosu beni ayakta tutuyor.”
Sayın Çavuşoğlu ile projelerini, eleştirileri, yeni yatırımları, Türkiye ve Antalya hayallerini konuştuk. Dışişleri Bakan Çavuşoğlu’nun Antalyalı seçmene mesajlarını sizinle buluşturuyoruz.

Çavuşoğlu: Bu sevdayı bitiremezler

ANTALYA SANDIKTA İSTİKRAR DİYECEK

Antalya/HÜRRİYET

24 Haziran seçimlerine sadece 2 gün kaldı ama siz hala sahadasınız. Seçmenin size, partinize ilgisi nasıl?

Bakanlık görevinin getirdiği bazı rutin çalışmaları erteledim ancak kritik ziyaretlerimi yine de gerçekleştiriyorum. Seçim çalışmaları esnasında ABD, Almanya ve Çin’e önemli ziyaretlerde bulundum. Bu ziyaretlerden hemen sonra da Antalya’ya dönüp toplumun her kesimiyle bir araya gelmeye çalışıyorum. Partimize, Cumhurbaşkanımıza son derece büyük bir ilgi var.

Haberin Devamı

Özellikle esnaf toplantılarının başarılı geçtiğini gözlemliyoruz. Bu sandığa yansıyacak mı?

İnanın sokaklarda vatandaşımızın ilgisinden yürüyemiyoruz. Çünkü Antalyalılar 16 senede ne yaptığımızı çok iyi biliyor. Şunu da açıkça söyleyeyim; bu seçimde de ortaya vizyon ve proje koyan tek parti biziz. Gerisi hamaset, popülizm ya da yaptırmayacağız söylemi. İlginin kaynağı da hizmet. Siz vatandaşa hizmet götürürseniz bunun karşılığını mutlaka görürsünüz.

HER ZAMAN SAHADAYIZ
Yani seçim çalışmalarında bir anlamda geçmişte yaptıklarınızın da hesabını veriyorsunuz?

Elbette. Vatandaşın karşısına çıkıyoruz, geçmiş seçimde ortaya koyduğumuz projelerin hangisi yapıldı, hangisi yapım aşamasında hepsini detaylarıyla anlatıyoruz. Şu da çok önemli; biz vatandaşımızla sadece seçim zamanı değil her zaman buluşuyoruz.
Vatandaşa sadece seçim zamanında giderseniz tepki görürsünüz. Biz çok şükür en zor süreçlerde bile Antalya’yı ihmal etmedik. Hafta sonları da olsa mutlaka vatandaşla buluştuk. O yüzden takdir görüyoruz ve rahat bir kampanya süreci yürütüyoruz.

Haberin Devamı

MİLLETTEN KOPMADIK
Siz bire bir siyaset yapmayı, vatandaşa dokunmayı seviyorsunuz. Bu yapınızın da seçim sürecine katkısı var sanırım.

Benim asıl işim dış politika ama dediğiniz gibi vatandaşla teması çok seviyorum. Siyasetin sermayesi de bu zaten. Biz millet için siyaset yapıyoruz. Eğer milletten koparak siyaset yapmaya kalkarsanız ömrünüz uzun olmaz.

YENİ SİSTEMİ ANLATIYORUZ
Seçim çalışması esnasında seçmene yeni yönetim sistemini de anlatıyor musunuz?

Biz her ortamda bu sistemi vatandaşımıza tüm ayrıntıları ile anlatıyoruz. Sistem yeni olduğu için tereddüt ve soru işaretleri olabiliyor. Radikal değişimlerde direnç de oluyor. Ancak bu sistem daha uygulamaya girmeden bile vatandaşımıza fayda sağlamaya başladı. Esas değişim ve katkı ise seçimden sonra ortaya konacak.

Haberin Devamı

Seçimden sonrası için nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz?

Türkiye’nin şu ana kadar kat ettiği mesafeyi vatandaşımız çok iyi görüyor ve değerlendirmesini ona göre yapıyor. Biz daha güçlü bir Türkiye için uğraş veriyoruz. Bu güç her anlamda olmalı. Ekonomi, terörle mücadele, istikrar. Yeni dünyada sadece karar almak değil, bu kararların hızlı şekilde uygulanabilmesi de önemli. Koalisyon dönemlerinde yaşananların tekrar etmemesi gerekiyor.

BAŞARAMADIK DEMEDİK
16 yıllık iktidar döneminde parti olarak hedeflerinizin tamamına ulaştınız mı?

Biz yapamayacağımız hiçbir şeyi vadetmedik. Vadettiklerimizi de yapmak için gayret sarf ettik. Allah’a şükür hedeflerimize de ulaştık. Elbette daha fazlası yapılmalı. Biz milletimiz için çalışıyor ve hedeflerimizi her geçen gün büyütüyoruz. Daha güçlü bir Türkiye için emek veriyoruz. Şu ana kadar istedik ama başaramadık diyeceğimiz hiçbir şey olmadı çok şükür. Ya başardık ya başlattık.

Haberin Devamı

EXPO 2016 sergi alanının nasıl değerlendirileceği ile ilgili süreç netleşti mi?

EXPO 2016 sadece Antalya için değil, Türkiye için büyük bir yatırım. Şu anda bakımlarının yapılması için Tarım Bakanlığı’na verildi. Ben de süreci çok yakından takip ediyorum. Bu alanın nasıl değerlendirileceğine hep birlikte karar vermeliyiz. Özellikle Antalyalıların görüşü bizim için çok önemli.

KARAR SEÇİMDEN SONRA
Bu alanda üniversite ve sağlık merkezi yapılması fikri gündeme taşınmıştı.

Değişik fikirler var. Hatta birtakım proje teklifleri de geldi. Biz buranın gerçek anlamda cazibe merkezi olmasını istiyoruz. Zaten alanın ulaşım altyapısı da çok iyi noktada. Cumhurbaşkanımızın Antalya mitingi sonrası da konuyu tekrar değerlendirdik. Seçim sonrasında süreç hızlı biçimde netleşecek.

Antalya’nın fuarcılık alt yapısı konusunda yeterli çalışmalar yapıldığını düşünüyor musunuz?

Antalya fuarcılık anlamında çok önemli noktalara gelebilecek bir kent. Mesela Hestourex Fuarı sağlık turizmini çok önemli bir noktaya getirdi. Bu fuar bizi çok kısa sürede Türkiye ikincisi yaptı. Hedefimiz İstanbul’u da geçmek.

Çavuşoğlu: Bu sevdayı bitiremezler

HEDEF DÜNYA SIRALAMASI
Bu fuarla çok ciddi bir gelir elde edildiğini de biliyoruz.

Elbette. 4 gün içinde 10 milyar TL’lik sözleşme imzalandı. Bu sene 165 ülkeden 5 bin 200’den fazla alım heyeti geldi. Şu da çok önemli; sağlık turizminin gelişimi sadece devlet eliyle olmaz. Özel sektör de işin içinde olmalı. Eğer bunu başarabilirsek Avrupa’da ilk sıraya yerleşir, dünyada da ilk 3’e girebiliriz.

Kısa süre önce Çin’e önemli bir ziyaretiniz oldu. Bu tür üst düzey temasların ihracat ve turizme katkısı olacak mı?

Geçen sene kiraz ihracatının önündeki engeli kaldırdık. Hatta tarım sektörü temsilcilerine siyaset yapmasam kiraz ekerim diyorum. Çünkü Çin’e Şili’den gemilerle kiraz gidiyor. Biz sadece meyve için değil beyaz et ve süt ürünleri için de harekete geçtik. Tabi turizm de önemli. 300 milyona yakın Çinli yurtdışına gidiyor. Türkiye ve Antalya mutlaka bundan ciddi bir pay almalı.

TEKNOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ
Çin’le teknoloji transferi konusunda ilişki kuruluyor mu?

Çok önemli bir noktaya değindiniz. Teknoloji gelişimini her zaman ön planda tutuyoruz. Çin’e gittiğimde Huawei şirketini ziyaret ettim. Çok hızlı büyüyen bir marka. Bu markanın Antalya’da çalışması da var. Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Kent projesi içinde yer alıyorlar. Hatta Çinli uzmanlar Antalya’da birtakım incelemeler yaptı. Bu çalışmalarımız daha da geliştirilebilir.

EN İYİ LİSTE BİZDE
AK Parti milletvekili listesine kaptanlık yapıyorsunuz. Listedeki diğer adaylarla uyumunuz nasıl? Böyle bir görevi bekliyor muydunuz?

Listenin ilk sırasında yer alacağımı ilk kez Hürriyet Akdeniz yazdı. Tahmin de tuttu. Ancak bizim için önemli olan sıralama değil, milletimiz adına aldığımız görevleri layıkıyla yerine getirmek. Teşkilatımızın tamamıyla uyum içinde çalışıyoruz. Antalya’nın en iyi listesi bizde. Doğu-batı, kadın-erkek dengesi çok iyi yapıldı. Listede çok tecrübeli, çok genç arkadaşlarımız var. Hepsi pırıl pırıl insanlar. O gençleri görünce inanın çok duygulanıyorum.

Liste gerisinde kalan isimlerin sitem ettiği oldu mu?

Çok açık ve samimiyetle ifade ediyorum; arkadaşlarımızın hiçbiri listenin neresinde olduğuna bakmıyor. Genç arkadaşlarımız tecrübeli siyasetçilerle aynı listede olduğu için mutluluk duyuyor. ‘Cumhurbaşkanımızın bizi takdir edip listeye yazması bile bizim için büyük bir onurdur’ diyor. Ve 16’ncı sıradaki arkadaşım 1’inci sıradaymış gibi azimle çalışıyor.

BİRLEŞTİRİCİ OLACAĞIZ
Listeye giremeyen AK Partili vekilleri de aktif biçimde sahada görüyoruz.

Dediğim gibi biz bir ekibiz. Hep öyle çalıştık. Kentin her sorununu aramızda istişare ederek çözdük. Bu uyum sahaya da yansıdı. Yeni dönemde de böyle olacak. Birleştirici olacağız. Hızlı hareket edeceğiz.

Antalya’da ortaya çıkacak olan seçim sonuçları ile ilgili bir tahmininiz var mı?

Antalya’da güzel bir sürpriz olacak.

HERKES BİZİ TAKDİR EDİYOR
AK Parti’nin belli ilçelerde çok güçlü olduğuna dair tespitler var. Sizce de öyle mi?

Partimize yönelik her ilçede ciddi bir teveccüh var. Ama şu da açık bir gerçek; diğer partiler Alanya ve Manavgat’ı hiçe saydı. Bu iki ilçeden aday göstermediler. Tabi seçmen de buna tepki gösterdi. Biz ise vefaya, dostluğa çok önem verdik. Bu yaklaşımı CHP tabanı da takdir etti. Ve biz onlardan da oy aldık. Ama bu oyu kara kaşımıza vermediler. Daha iyi hizmet almak için verdiler. Biz de onları kucakladık, kucaklamaya da devam edeceğiz.

KİMSEYİ DIŞLAMADIK
Yani parti ayrımı gözetmeden mi hizmet ediyorsunuz?

Elbette. Biz sadece başka partiye gönül veren seçmene değil, o partide görev alanlara da saygı gösterdik. Hiçbiri kötü arkadaşlar değil. Mesela Devrim Kök çok iyi bir arkadaş. Ümit Uysal’ı, Muhittin Böcek’i hiçbir zaman dışlamadık. Kent adına bir talepleri olduğunda yerine getirdik. Tabi bazıları bizden hep uzak durdu. Hiçbir talepleri de olmadı. Mesela Mustafa Akaydın. Zaten iş yapmazdı ki neden bir şey istesin?

Cumhur İttifakı içinde yer alan veya destek veren diğer partilerle ilişkileriniz nasıl?

İttifakın uyumlu hareket etmesi başarı açısından son derece önemli. Hepimizin partisi ayrı olabilir ama Türkiye’nin geleceği için işbirliği, güç birliği yapmamız lazım. Bunu da en iyi şekilde yapıyoruz. Allah birliğimizi bozmasın.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrı bir Antalya ilgisi olduğunu biliyoruz. Bu ilgi ve alaka yeni dönemde de devam edecek mi?

Seçim beyannamemizi Ankara’da açıklayan Cumhurbaşkanımız İstanbul’dan sonra en çok Antalya’nın ismini kullandı. Çünkü birçok proje Antalya’ya geliyor ve buradan başlıyor. Cumhurbaşkanımızın Antalya’ya yönelik ilgisi de uzun yıllardır devam ediyor. Çünkü Cumhurbaşkanımız tarımın, turizmin önemini çok iyi biliyor. Antalya’ya yapılan 1 liralık yatırımın 10 lira olarak ülke ekonomisine katkı sağladığını biliyor.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın Antalya’da yürütülen projeleri bizzat takip ettiğini duyuyoruz.

Evet. Kendisinin yerel yönetimler konusunda da inanılmaz bir vizyonu var. Menderes Türel’in tüm projelerine destek veriyor, bizzat tavsiyelerde bulunuyor. Mesela Konyaaltı muhteşem oldu. Vatandaş, turist çok memnun. Hizmetler bundan sonra da durmadan devam edecek.

10 ÜNİVERSİTE OLMALI
Eğitim konusunda neler planlıyorsunuz?

Öncelikle üniversite sayımızı 10’a çıkarmamız lazım. Bu konuda meslek odaları ile güçlü bir işbirliğimiz var. ATSO, MATSO ciddi çalışmalar yürütüyor. Biz de üniversite yapacağız ancak vakıf üniversiteleri de olacak. Çünkü üniversiteler kentin yapısını değiştiriyor, canlandırıyor. Bu konuda çok hızlı adımlar atacağız.

Sağlık yatırımları konusunda Antalya’da önemli adımlar atıldı. Gündeminiz de yeni projeler var mı?

Biz sağlık yatırımlarını her zaman ön planda tuttuk. Mesela Kepez Devlet Hastanemiz şehir hastanelerinin örneği olarak yapıldı. İnanılmaz bir hastane. Merkezdeki hastanelerin yükünü büyük ölçüde azalttı. Ve o hastanede çok önemli operasyonlar yapılmaya başladı. Şimdi Atatürk Devlet Hastanesi’nin yanına 300 yataklı ilave hastane yapıyoruz. Aksu’da, Döşemealtı’nda, Konyaaltı’nda, Finike’de, Kumluca’da yatırımlarımız sürüyor.

TRUMP’A GOLF DAVETİ
ABD eski Başkanı Barack Obama ile golf oynamak kısmet olmamıştı. Ortalık biraz durulsun belki yeni başkan Donald Trump’la oynarız. Çünkü kendisi golf oynadığımı hemen öğrenmiş. Hatta geniş kapsamlı ciddi bir toplantının ortasında bana dönüp, “Golf harika” dedi. Ben de toplantı sonrası kendisine ‘Sana 7 vuruş fazladan vereceğim’ dedim. Tabi işadamı olduğu için teklifimi hemen kabul etti.

KIZIMIN BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖREMEDİM
Yoğun tempoda kesinlikle vitamin takviyesi almıyorum, doğal besleniyorum. Gazipaşa avokadosu yiyorum. 6 senedir ailemle tatile gitmedim. Siyasete girdiğimde kızım 6 yaşında idi, şimdi avukat oldu. Nasıl büyüdüğünü göremedim. Ama kesinlikle sitem etmiyorum. Biz millet için düştük bu yollara. Ailem de bana hep destek oldu. Allah onlardan da razı olsun.

BAKMADAN GEÇME!