ANTALYA HABERLERİ

BEYAZ ET ÜRETİCİLERİ: FIRSATÇILIK YAPMIYORUZ

Salim UZUN/HÜRRİYET
27.09.2018 - 10:27Son Güncelleme :

Son dönemde hızla artan et fiyatları kırmızı ve beyaz et üreticilerini karşı karşıya getirdi. Fırsatçılıkla suçlanan beyaz et üreticileri, adil yaklaşım vurgusu yaptı.

Salim UZUN/HÜRRİYET

ET fiyatlarına ardı ardına gelen zamlar kırmızı et üreticileri ile beyaz et üreticileri arasındaki fiyat gerilimini en üst noktaya taşıdı. Türkiye Kasaplar Odası Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, tavukçuluk sektöründeki zam oranının 9 ayda yüzde 200 arttığını belirterek ‘fırsatçılık’ vurgusu yaparken, iddialara Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve Bahar Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar yanıt verdi.

POPÜLİST YAKLAŞIM

Faiz ve ham madde fiyatlarındaki değişimin en fazla üretim kesimini etkilediğini kaydeden Bahar, “Tavuk fiyatının yüksek olduğunu söyleyenler sektöre yansıtılan yükün farkında değil sanırım. Biz dünyadaki en pahalı buğdayı, mısırı kullanıyoruz. Soya fasulyesi yetersiz olduğu için dolarla dışarıdan alıyoruz. Beyaz et üreticileri büyük bir baskısı altında. Bizi aşırı zamla itham edenler bilgiden uzak popülist bir yaklaşımla hareket ediyor” dedi.

BEYAZ ET ÜRETİCİLERİ: FIRSATÇILIK YAPMIYORUZ

SİSTEMDE HATA VAR

Birçok firmanın kendini korumak adına zam yaptığını vurgulayan Bahar, “Devlet kırmızı eti sübvanse ediyor. Bunu yaparken de serbest piyasaya, son ürüne müdahale ediliyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Önlem alınacaksa buğday, mısır, arpa, soya gibi ürünlerde sübvansiyon uygulamalı ve sektörün tamamında daha adil bir yaklaşım olmalı. Bu yapılırsa fiyatlar hızla gevşeyecektir” diye konuştu.

HİNDİ ETİ DESTEKLENSİN

Protein ihtiyacının farklı ürünlerden sağlandığını belirten Bahar, şöyle devam etti: “Hindi eti protein açısından öne çıkıyor. Ancak ülkemizde yıllık kişi başına düşen hindi eti miktarı sadece 600 gram. İsrail’de bu 12, ABD’de 18 kilogram. Hindi eti muhakkak devlet tarafından desteklenmeli, teşvik edilmeli. Eğer bu yapılabilirse kırmızı et üzerindeki yükten de kurtulabiliriz. Bu müdahale fiyatlara da yansır.”

9 AYDA YÜZDE 200

Beyaz ete yapılan zamları eleştiren Osman Yardımcı ise şöyle demişti: “Tavuk eti fiyatlarına her hafta zam geliyor. 9 ayda yüzde 200’ün üzerinde zam yapıldı. Tavuk göğsünün fiyatı 2 hafta önce 18, bir hafta önce 22 liraydı. Bugün bize gelişi 28 lira oldu. Ocak ayında 10 liraydı. Tavuk kanadının kilosu ocakta 7.70 lirayken bugün 21 lira. Kırmızı ete 1 lira zam geldiğinde ülke ayağa kalkıyor. Kırmızı ete 4 lira zam geldi fakat yarısını fiyatlara yansıtarak vatandaşa yardımcı olmak istedik.”

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Antalya haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Antalya ilinden BEYAZ ET ÜRETİCİLERİ: FIRSATÇILIK YAPMIYORUZ hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 27 Eylül 2018 tarihinde saat 10 27’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça BEYAZ ET ÜRETİCİLERİ: FIRSATÇILIK YAPMIYORUZ haberi güncellenecektir.



ANTALYA NAMAZ VAKİTLERİ

27 Eylül 2018, Perşembe
  • İmsak
    05:23
  • Guneş
    06:42
  • Öğle
    12:54
  • İkindi
    16:17
  • Akşam
    18:55
  • Yatsı
    20:09
Sayfa Başı