ANTALYA HABERLERİ

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR

Antalya/HÜRRİYET
21.08.2018 - 12:55 |Son Güncelleme :

Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme için gerekli tüyoları sizler için hazırladık. Bayram süresince tüm besin gruplarının dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğinin altını çizen diyetisyen Zeynep Erturul, etlerin nasıl saklanması gerektiğinden, pişirilmesine ve hangi yiyeceklerle tüketilmesine kadar tüm bilgileri Hürriyet okurlarıyla paylaştı.

Antalya/HÜRRİYET

KURBAN Bayramı’nın gelmesiyle birlikte akla gelen ilk konu: ‘et tüketimi’. Geniş sofraların kurulduğu bayram boyunca hem öğün sayısı, hem de et tüketimi artıyor. Başta kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları olmak üzere herkes tüm besin gruplarının dengeli şekilde tüketimine bayram süresince de dikkat etmeli.Kırmızı et her ne kadar vücut tarafından yüksek oranda kullanılabilen iyi kaliteli bir protein kaynağı olsa da, yaklaşık yüzde 20’sini yağ içeriğinin oluşturduğu gerçeği göz ardı edilmemeli. Sizler için bayramda kırmızı etin nasıl ve ne zaman tüketilmesi, nasıl pişirilmesi konusunu ele aldık.

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR
DENGELİ BESLENME 

Hürriyet’e konuşan diyetisyen Zeynep Erturul, bayramda et ve tatlı tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi. Bu dönemde yiyecek seçimi, dengesi ve porsiyonu gibi temel prensiplerin herkes için geçerli olduğunu dile getiren Erturul, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığa sahip bireylerin et tüketimi konusunda çok daha dikkatli olması gerektiğini kaydetti. 

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR
ETLER NASIL SAKLANMALIDIR?

Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen hayvanlardan insanlara tenya, salmonella ve tüberküloz  gibi hastalıkların bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Erturul, yeni kesilen hayvanların etlerinin bir süre dinlendirilmeden tüketilmesinin hem pişirmede hem de sindirmede sorun yaratabileceğini söyledi. Etlerin olgunlaşması için serin bir ortamda 24 saat bekletilmesinin yeterli olacağını kaydeden Erturul, “Etler, büyük parçalar olarak değil, kıyma ya da kuşbaşı olarak tek sefer pişirimlik buzdolabı poşetlerinde buzlukta saklanmalıdır. Buzdolabında -2 derecede 1-2 hafta, buzlukta -18 derecede 4-6 ay saklanabilir. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarıyla çiğ sebze ya da meyve doğrama işlemi yapılmamalıdır” dedi. 

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR
HAŞLAMA VE FIRIN TERCİH EDİN

Diyetisyen Zeynep Erturul, Kurban Bayramı süresince kırmızı etin nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında da bilgiler verdi. Erturul, kavurma ve kızartma yerine haşlama, ızgara ve fırın yönteminin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Mangalda pişirilen etler konusunda uyarıda bulunan Erturul, “Yanmış ve kömürleşmiş etler kanser riski taşır. Etlerin ateşe çok yakın teması vitamin kayıplarına neden olur” diye konuştu. 

BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR

C VİTAMİNİ İLE BİRLİKTE TÜKETİN 

Kırmızı etin iyi kaliteli hayvansal protein olduğunu demir, çinko, magnezyum ile A, B1, B6 ve B12 vitaminlerini içerdiğini kaydeden Erturul şunları kaydetti: “Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Görünür yağlarından ayrılsa bile ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Etlerin yanında C vitamini olması tercihimizdir. Bu sebeple yanında zeytinyağlı sebze ya da bol limonlu yeşil salata tüketilebilir. Kırmızı et yanına pilav, makarna yerine bulgur, esmer pirinç; asitli ve şekerli içecekler yerine de ayran ve yoğurt tercih edilmelidir. Etli sebze yada kurubaklagil yemeklerine ek olarak yağ eklenmemelidir.” 

KOLESTROLE DİKKAT 

Bayramın geleneksel yemeği olan kavurmanın kuyruk yağı eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini kaydeden Erturul, sakatat tüketimine özellikle kolesterol hastalarının çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.  Erturul, kırmızı etin öğle yemeğinde tüketilmesi; akşam öğününde ise sebze yemeklerinin tercih edilmesinin sağlık açısından çok daha iyi olacağını dile getirdi. 

ZİYARETLERDE FAZLAYA KAÇMAYIN 

Bayram süresince günlük su tüketimin de dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan diyetisyen Erturul, bayram ziyaretlerinde nelere dikkat edilmesi konusunda şunları söyledi: “Gidilen bayram ziyaretlerinde tercih şerbetli ve hamurlu tatlı yerine sütlü tatlı ya da meyve olmalıdır. Meyve suları yerine; açık çay ve bitki çayları tercih edilmelidir. Bayram ziyaretlerinde aşırı kahve, çay tüketimi uykusuzluk ve ritim bozukluklarına neden olabilir. Bayramda mümkün olduğunca fiziksel aktivitenin arttırılmasına dikkat edilmelidir.”

 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Antalya haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Antalya ilinden BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 21 Ağustos 2018 tarihinde saat 12 55’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TÜYOLAR haberi güncellenecektir.

ANTALYA NAMAZ VAKİTLERİ

29 Ocak 2020, Çarşamba
  • İmsak
    06:33
  • Güneş
    07:56
  • Öğle
    13:15
  • İkindi
    16:01
  • Akşam
    18:25
  • Yatsı
    19:42
Sayfa Başı