ANTALYA’NIN ‘PEDAL ROTASI’ ÇİZİLİYOR

Güncelleme Tarihi:

ANTALYA’NIN ‘PEDAL ROTASI’ ÇİZİLİYOR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2019 11:04

Bisiklet severlerin yaşadığı sorunların resmi niteliği olan bisiklet meclisinde gündeme taşınacağını kaydeden Antalya Bisiklet Derneği Başkanı Osman Çakır, “Sorunlar ne kadar hızlı çözülürse bisiklet kullanımı o kadar artar” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın bisikletlileriyle öne çıkan bir şehir olması için ‘7’den 77’ye bisiklet yollarımı istiyorum’ turları düzenleyen, ‘Köyüm bisiklete biniyor’ gibi projeleri başlatan Kent Konseyi ve bisiklet dernekleri, trafikte kesintisiz ve güvenli ulaşım için yerel yönetimlerle işbirliğine geçiyor. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının düzenli olarak bir araya geleceği ve ortak kararlar alacağı ‘bisiklet meclisi’nin kurulmasını isteyen sivil toplumun önceliği kesintisiz bisiklet yolları.

KALEİÇİ DE GÜZERGAHTA

Bisiklet dernekleri ve gruplarının taleplerini dinleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi, hazırlık aşamasında olan bisiklet master planıyla mavi şeritlerle araç trafiğinden ayrılan bisiklet yollarını kesintisiz hale getirmeyi hedefliyor. Kaleiçi’nin de bisiklet güzergahına alınacağı yeni planda, Lara’dan Konyaaltı’na kadar çizilen tüm bisiklet yolları birbirine bağlanacak.

Haberin Devamı

BELEDİYELERLE İŞ BİRLİĞİ

Hem iklime uygun hem hava kirliliğini önleyecek hem de ulaşım sorununun çözümüne katkı koyacak bir ulaşım aracı olarak bisikletin etkin şekilde kullanımını sağlamak istediklerini belirten Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “22 yıldır kentte bisiklet yollarının oluşturulması yönünde kamuoyu oluşturmak için projeler yürütüyoruz. Kentte bisiklet yollarının açılması, bu yolların plana işlenmesi ve kullanılmasının teşvik edilmesi amacıyla çalışıyoruz. Bisikletle ilgili derneklerin ve çok sayıda bisiklet grubunun temsilcilerinin yer aldığı toplantılar düzenliyoruz. Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı belediyeleriyle görüşüyoruz. Toplantılardan çıkan sonuçlar neticesinde onlara tavsiyelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

GÜVENLİ BİSİKLET YOLLARI

Yaya yolları ve bulvarlar kadar bisiklet yollarına da ihtiyaç olduğunu söyleyen Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Geçmişte bisiklet ulaşım aracı olarak görülmediği için trafikte yer verilmiyordu. Bisiklet yolları yaygınlaşmaya başlayıp bu konuda bilinç artınca bisiklet kullanımı da arttı. Başlattığımız bisiklet projelerini yerel yönetimler geliştirdi, biz farkındalık oluşturduk. Güvenli bisiklet yolları için önerilerimizi sunduk. Bu konuda yapılması gerekenler, yeni imara açılan yerlerde bisiklet yollarının ulaşım planlarında yer alması ve mevcut bisiklet yollarının kesintisiz hale getirilmesi.”

Haberin Devamı

KALEİÇİ’NDEN GEÇECEKLER

Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği talebinde bulunduğunu aktaran Antalya Bisiklet Derneği Başkanı Osman Çakır, yaptıkları görüşmenin detaylarını şöyle anlattı: “Bize projeleriyle ilgili bilgi verdiler. Biz görüşlerimizi belirttik ve öneriler sunduk. Işıklar Caddesi’ndeki bisiklet yolu tepki çektiği için iptal edilmesi planlanıyor. Yeni planda bisiklet yolu Kaleiçi’nden geçirilecek. Akra Barut Otel’in önündeki yol bisikletliler için tehlikeli olduğundan bahçeden de bisiklet yolu geçirilmek isteniyor.”

UYARI DEĞİL CEZA ŞART

Bisiklet yollarının güvenli olması için kentin bir ucundan diğerine kesintisiz şekilde yol alınabilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, “Bisiklet yolları bisiklete binmeyen mühendisler tarafından çiziliyor. Bu planları hazırlayanlar yaşanan zorlukları bilmeli. Yollar kadar, bisiklet kültürünün oluşturulması da önemli. İşaretler ve uyarı levhalarıyla bisiklet yolları net şekilde belirtilmeli. Antalya’da ‘martı’ diye adlandırılan bisikletli polisler var. Onlar bisiklet yollarını kullanan elektrikli scooter ve motor sürücülerini gördüklerinde uyarıyor. Ama cezai yaptırımları yok. Biz bunları resmi niteliği olan bisiklet meclisinde gündeme getirmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!