AKÜLÜ FAYTONLA EZİYETE SON

Güncelleme Tarihi:

AKÜLÜ FAYTONLA EZİYETE SON
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2018 12:47

Hayvanlara yönelik şiddet ve eziyete karşı Antalya’da sivil toplum kuruluşları tek ses oldu. Atların sağlığı için akülü fayton çözümü de gündemde.

Haberin Devamı

SON günlerde art arda yaşanan hayvana şiddet vakaları, yasal değişiklik ihtiyacını ve koruyucu tedbir taleplerini beraberinde getirdi. Antalya’da bulunan sivil toplum örgütlerinden, hem hayvanlara zarar verilmesine hem de sağlıksız koşullarda çalıştırılmasına karşı duyarlı sesler yükseliyor. 

YENİDEN GÜNDEMDE

Kalekapısı’nda bulunan faytoncularla ilgili tartışma da yeniden gündeme gelirken, hem geleneği sürdürecek hem de atlara eziyetin önüne geçecek ‘akülü fayton’ konusu tartışmaya açıldı. Hayvanseverlerin sosyal medyada büyüyen tepkilerinden sonra yasal düzenleme yapılması seçim vaatleri arasına girerken hayvan hakları temsilcileri bu konudaki taleplerini sıraladı.

MECLİSE SUNMUŞTUK

Hayvan haklarıyla ilgili yasal düzenlemeyi sivil toplum örgütleriyle birlikte daha önce meclis gündemine birçok kez getirdiklerini söyleyen Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “Bugüne kadar yasal düzenlemeler yapılmadı. Hayvanlara işkence edenlere ciddi yaptırımlar uygulanması konusunda gerçekçi adımlar atılacaksa sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili görüş ve önerileri meclis komisyonlarında duruyor” şeklinde konuştu.

CEZA CAYDIRICI OLUR

Haberin Devamı

Mevcut yasada sahipli hayvanlara eziyet edilmesine hapis cezası olduğunu hatırlatan Antalya Veterinerler Odası Başkanı Muammer Saygılı, sahipsiz hayvanlara zarar verenlerin ise ceza almadığının altını çizdi. Şu anda bununla ilgili yasal düzenlemeler üzerine çalışıldığını söyleyen Saygılı, “Sokak hayvanlarına şiddete de ceza getirilirse caydırıcı olacaktır. Yaptırımlar da ağırlaştırılmalı” dedi.

BELEDİYELERE GÖREV

Hayvan duyarlılığını sadece barınak ve geçici bakım evlerine bırakmamak gerektiğini söyleyen Saygılı, “Hayvan koruma dernekleri de destekleyici faaliyet yürütmeli. Tüm belediyelerin geçici bakım evlerini kurup nüfus planlaması yolunda kısırlaştırma çalışmalarını yapması gerekiyor. Ayrıca sirkler yasaklanmalı. Yunusların dar alanlarda tutulması intiharlarına sebep oluyor” diye konuştu.

ATLAR ÇOK ÇİLE ÇEKECEK

Atlı faytonlara çözüm olarak elektrikli faytonların kullanılması yönündeki önerilerin son derece olumlu olduğunu da belirten Saygılı, şöyle dedi: “Yeşildere Mahallesi (Zeytinköy) şehirleştikçe orada atların yaşam koşulları daha da zorlu hale gelecek. 20 yıl önce Almanya merkezli bir hayvan koruma derneği faytonlar için motorlu bir sistem önerisinde bulunmuştu.”

KURALA UYULMUYOR

Haberin Devamı

Antalya’da yaz aylarında 45 dereceye çıkan sıcakta faytonlarda atların çalıştırılmasının doğru olmadığını dile getiren Antalya Candost Derneği Başkanı Arife Yanık, “Yaptığımız eylemlerden sonra yaz aylarında faytonların akşam 6’dan gece 12’ye kadar çalıştırılması kararı alındı. Ama gündüz gittiğinizde atların orada olduklarını görüyorsunuz. ‘Gelin müdahale edin’ diyebileceğimiz bir ekip de yok. Hayvanlara zulüm olan her şeyin önüne geçmek zorundayız” diye konuştu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!