AFETE HAZIR DEĞİLİZ!

Güncelleme Tarihi:

AFETE HAZIR DEĞİLİZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2019 10:51

Akdeniz Üniversitesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, başta deprem olmak üzere tüm afetlerin oluşturacağı etkileri önceden hesaplayan özel bir plana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SON aylarda Akdeniz ve Ege’de korkuya sebep olan depremler, fay hatlarının risk durumuyla ilgili akıllarda soru işareti yarattı. Hareketlenen fay hattının Antalya’yla doğrudan bağlantısının olmadığını vurgulayan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, “Denizli’de yaşanan deprem, yüzeye yakın ve büyük ölçekli olduğu için Antalya’da hissedildi. Ancak Ege’deki depremler Antalya’daki fayları tetikleyerek burada bir deprem yaratmaz” dedi.

PARİS’TE SUNUM YAPTIK
Üç boyutlu analizlerle Antalya’daki deprem tehlikesinin sanılandan daha az olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Dipova, araştırma sonuçlarını şöyle aktardı: “Eskiden Antalya tehlikeli bölgelerden biri olarak sınıflandırılıyordu. Ancak hesap yöntemi değiştirdiğimizde anladık ki Antalya şehir merkezinde büyük bir deprem tehlikesi yok. Akdeniz Üniversitesi’nde yaptığımız bu çalışmayı Paris’te de sunduk. Körfez fayları çok derinde ve çok uzakta olduğu için sönümlenerek geldiğini fark ettik.”

Haberin Devamı

KOORDİNAT VE RİSK TESPİTİ
Prof. Dr. Dipova sözlerine şöyle devam etti: “Son çıkan Deprem Yönetmeliği’nde de aynı hesap yöntemiyle bizim ulaştığımız sonuçlara ulaşıldı. Antalya eskisi gibi 2’nci derece deprem bölgesi sayılmaz. Zemini zayıf bölgeler elbette var. Ancak deprem bölgesi diye bir kavram yok. Koordinatları giriyoruz ve yapının maruz kalacağı deprem ivmesinin ne olacağını buluyoruz. Tabi yine de eski yapılarda sorun var. Yeni planlanan yapıların tamamen kurallara uygun inşa edilmesi gerekiyor.”

TOPLANMA ALANI VURGUSU
Antalya’da deprem riski düşmüş olsa da hortum, taşkın, fırtına gibi afetlerin yoğun yaşandığı bir bölge olduğu için ‘Afetlere Karşı Acil Eylem Planı’ hazırlanması ve afet toplanma bölgelerinin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Dipova, Antalya’da afet anında toplanılabilecek alanların tüketildiğini söyledi. Dipova, “Kalan son alanlar da teker teker sosyal donatı alanı yapılıyor. Antalya’nın en önemli eksiği bu ve bir an önce çare bulunmalı. Başımıza bir şey geldiğinde hepimiz Atatürk Parkı’na hücum edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!