Ziraat Odası’ndan ‘normal’ yorumu

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Odası’ndan ‘normal’ yorumu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2019 10:04

Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Dinçer, Polatlı’daki boş bir fabrikada bulunan çürümüş haldeki soğanlarla ilgili olarak, “Bunlar ayıklanan, tüketiciye gönderilmeyen, depo artığı soğanlar” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara, pas ya da mantar hastalığı olduğu iddia edilen Polatlı’daki boş bir tuğla fabrikasında bulunan çürümüş haldeki soğanlarla ilgili Polatlı Ziraat Odası yetkilileriyle görüştü. Oda’nın Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Dinçer, “Ayıklama sırasında filizlendiği, hastalıklı ya da sırf kabuk olduğu anlaşılan ve tüketiciye gönderilmeyen soğanlar bunlar. Depo artığı yani, çok normal bir şey” dedi. Modern depolar olmadığı için üreticilerin, bu tür terk edilmiş fabrikaları depo olarak kullandığına dikkat çeken Dinçer, özetle şunları söyledi:

TÜKETİCİYE GİTMEYECEK DURUMDA OLANLAR

“Orası terk edilmiş bir tuğla fabrikası. Bizim bu sezon başında (Ağustos-Eylül ayları) yaptığımız denetimlerde, orada 3 bin ton soğan vardı. Yani tüketiciye gitmeden önce ayrıştırmak için oraya döküldüler. Ticaret Bakanlığı’ndan arkadaşlarla beraber de gidip görmüştük depolama için 3 bin ton soğan döküldüğünde. Şu an oradakiler, işte o 3 bin tondan müşteriye gitmeyecek durumda olanlar. Bu yıl yoğun yağışların ardından hemen sıcaklar bastırınca, soğanlar tarladayken mildiyö dediğimiz mantar hastalığına yakalandı. Ama bunu ilaçla durdurduk. Ancak soğan, iyi koşullarda depolanamadığı zaman tarladaki hastalık devam edebiliyor.

TEMİZLENMEDİĞİNDEN BU DURUMDA

Zaten her yıl depolama süresine göre soğanda yüzde 30 bir kayıp olur. Çöküntü de deriz bunlara. Depo artığı yani, çok normal bir şey. Buradaki tek sıkıntı, orayı depo olarak kullananların artık diye bıraktıkları bu soğanları temizlememiş olmaları. Halbuki oranın temizlenmesi gerekir. Bunu yapmadıkları için böyle bir görüntü oluşmuş. 3 bin ton maldan, bunların kalmış olması da normal.

DEPOLAMA, STOKÇULUK YOK

‘Bilerek soğan dökülüyor, çürümeye bırakılıyor ki fiyat artsın’ gibi bir düşünce yok. Stokçulukmuş, depolamaymış yok gerçekten.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!