Zabıta etiket avında

Güncelleme Tarihi:

Zabıta etiket  avında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2018 09:41

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın stokçuluk ve fiyat konusundaki çağrısının ardından Başkent’te Büyükşehir ve ilçe belediyelerine bağlı zabıta ekipleri denetimlerini sıklaştırdı. Etiketlere bakan, reyon ve kasa arasındaki fiyatları kontrol eden ekipler ayrıca depolarda da sıkı bir denetim uyguluyor.

Haberin Devamı

Başkent’te Büyükşehir ve ilçe belediyelerine bağlı zabıta ekipleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında, “Stoklara ve stokçulara da fırsat vermeyeceksiniz, gereğini yaparız. Alışılmadık, görülmedik şekilde ürünlerde fiyat farkları varsa bunları hemen belediye zabıtalarına iletin. Belediye başkanlarına da sesleniyorum lütfen zabıtalarınızı bu konuda hassasiyet içinde olmaya teşvik edin” çağrısının ardından denetimlerini sıklaştıran zabıtalar, marketlerdeki etiketleri tek tek inceleyerek usulsüz fiyat artışlarına savaş açtı.

REYON-KASA KARŞILAŞTIRMASI

Denetimler kapsamında başta süpermarketler olmak üzere mağaza, fırın, pastane, manav gibi farklı alanlarda hizmet veren işletmelerin raflarındaki fiyat etiketleri zabıtalarca kontrol ediliyor. Ayrıca rastgele alınan ürünler kasaya götürülerek reyon etiketiyle kasadaki fiyatlar karşılaştırılıyor. Reyon fiyatıyla kasadaki fiyatın farklı çıkması durumunda Tüketici Kanunu gereği, tespit tutanağı cezai işlem yapılması amacıyla Ankara Valiliği’ne gönderiliyor.

Haberin Devamı

DEPOLARA AYRINTILI KONTROL

Etiketlerin yanı sıra ürünlerin son kullanma tarihi, ruhsat gibi hususları da kontrol eden ekipler özellikle gramajlara da dikkat ediyor. Ekipler geçmişe dönük detaylı fatura incelemesi ile fiyat karşılaştırması yapıyor. Depolara da giren zabıta ekipleri ayrıntılı kontrolle stokçuluk ve fırsatçılık yapmak isteyenlere göz açtırmıyor. Depolardaki aşırı doluluğa dikkat eden zabıta ekipleri rafta bulunmayan ürünün depoda olması halinde de cezai işlem uyguluyor.

FAHİŞ ARTIŞI BİLDİRİN

Zabıta yetkilileri, rutin denetimlerin yanı sıra vatandaşlardan gelen şikâyetlerin de anında değerlendirildiğini söyledi. Denetim yetkisinin kendilerinde cezai işlem yetkisinin bakanlık ve valilik de olduğunu hatırlatan yetkililer vatandaşların karşılaştıkları fahiş fiyat artışı ve şikâyetlerini kendilerine iletebileceklerini kaydetti. Yetkililer özellikle toplu alışverişlerde raf ve kasa fiyatına dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!