Temsilcilerden ödeme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Temsilcilerden  ödeme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2019 14:13

Sağlık Endüstrileri Platformu, kamu ve üniversite hastanelerinin satın aldığı tıbbi cihazların ödeme vadelerinin makul süreleri aştığını belirterek tıbbi cihaz sektörü temsilcilerinin zor bir süreçten geçtiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Vadelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 9 ayı, üniversite hastanelerinde ise 24 ayı geçtiğini belirten platform, ödemelerdeki gecikmelerin sektörü çıkılmaz bir dar boğaza soktuğunu savundu. Platformdan yapılan açıklamada özetle şunlar kaydedildi: “Bu hastanelerde tıbbi cihaz ödemeleri diğer tüm alacaklılara ödemeler yapıldıktan sonra gerçekleştirilmektedir. Hastaneler, sağlık hizmeti sunmak için kullandıkları tıbbi cihazların ödemelerini yapmak yerine, aldıkları yan hizmetlerin ödemelerini daha önce yapmaktadır. Kur, enflasyon, asgari ücret artışları oranında fiyat düzenlemesine gidilmeyen tek satın alma kalemini tıbbi cihazlar oluşturmaktadır. Satın alınan tıbbi cihaz fiyatları Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile belirlenmektedir. SUT’un ilk kez yayınlandığı 2007’de tıbbi cihaz fiyatları belirlenirken dolar kuru 1.32 TL idi. O günden bugüne tıbbi cihaz ve hizmet ödemelerinde sistematik bir düzenleme, güncelleme yapılmamıştır.

Haberin Devamı

KALICI ÇÖZÜMDE SOMUT ADIM BEKLİYORUZ

Güncellenmeyen SUT fiyatları ve hastanelerin ödeme vadelerinde yaşanan gecikmeler sebebiyle; düşük fiyatlar ve geç ödeme politikası dolayısıyla küçülen ya da faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan firma sayısı her geçen gün artmakta ve uzun eğitimlerden geçerek yetişen, konusunda deneyimli ve yetkin sektör çalışanları işsiz kalmakta. Satılan ürünler ya yerine konulamamakta ya da üretilememekte. Yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle hastalara tanı konulamamakta, tedavileri tam ve zamanında yapılamamakta. Bulunabilen ürünler de bedellerinin tamamı kurum tarafından karşılanması gerekirken, hastalar ancak cepten ödeme yaparak ürün temin etmek zorunda kalmaktadır. Tıbbi cihaz sektörü, sorunlarının kalıcı çözümünde, bu önceliklendirmeye dair somut adımları görmeyi beklemektedir. 

BAKMADAN GEÇME!