Tekrar birikmemesi için yapısal tedbir alınacak

Güncelleme Tarihi:

Tekrar birikmemesi için yapısal tedbir alınacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2018 16:25

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hürriyet Ankara’nın geçen aylarda ‘Üniversite hastaneleri S.O.S. veriyor’, ‘Tehdit kapımızda’ ve ‘Üniversite hastaneleri çözüm bekliyor’ başlıklarıyla gündeme taşıdığı, kamu üniversite hastanelerinin birikmiş ilaç, tıbbi malzeme ve sarf malzemesi borçlarını hızlı şekilde ödeyeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Ağbal, “Üniversite hastanelerinin benzer borçlarının yeniden biriktirilmemesi için yapısal tedbirler üzerinde çalışıyoruz” dedi. Bakan Ağbal yapısal tedbirler ve ödemelerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

BİR DAHA OLUŞMAMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ

“Bu hastanelerin yeniden yapılandırılması, katlanılan birtakım giderlerin özel bütçeden karşılanması, Sosyal Güvenlik Kurumuyla yapılan sözleşmelerin gözden geçirilmesi gibi birçok tedbir alacağız. Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Maliye ve Kalkınma bakanlıkları olarak benzer sorunun bir daha oluşmaması için çalışma yapıyoruz. Bazı tedbirler kanun değişikliği, bazıları Bakanlar Kurulu kararı, bazısı ise idari karar gerektiriyor. Bu konuyla ilgili bütüncül bir paketi yakın bir zamanda karara bağlayıp o konuda da adımları atacağız. Yapısal çözüm üretmemiz lazım. Kamu üniversite hastanelerinin eğitim kaynaklı, bilimsel araştırma ve yatırım ihtiyaçlarının özel bütçe üzerinden karşılanması gerekiyor.

Haberin Devamı

FİRMALARDAN İSKONTO TALEP EDİLECEK

Bu hastanelerin, 2017 sonu itibarıyla birikmiş borçlarının Maliye Bakanlığı’nca ödenmesine yönelik yasal düzenleme yaptık. Yasal düzenlemenin ardından konuya yönelik olarak bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak. Bu kararla, alacağını tahsil etmek isteyen firmalardan, belirli oranlarda iskonto talep edilecek. İskonto oranlarını belirlerken ilgili sektörlerle istişarede bulunduk. Bakanlar Kurulu kararıyla ürüne ve vadeye göre ayrı ayrı iskonto oranı belirlenecek. Bu düzenlemeleri yaparak birikmiş borçların ödemelerini hızlı şekilde yapmak istiyoruz. İskonto yapmak istemeyen firmalar, kanundan yararlanmadan, alacaklarını vadesi geldiğinde tahsil edebilecek.

LİSTELER GELİR GELMEZ ÖDEME YAPACAĞIZ

Bakanlar Kurulu kararının ardından, alacaklı olan firmalar bir ay içinde hastanelere başvuracak. Üniversite hastaneleri de bunlara ilişkin talepleri toplayıp liste oluşturacak ve bu listeler 15 gün içinde bize gönderilecek. Kanuna göre Bakanlık olarak biz de bu listelere göre oluşacak rakamın ödemesini en geç bir ay içinde yapacağız. Ancak biz bekletmeyiz, listeler bize gelir gelmez hemen ödeme yapacağız. Para hastanelere aktarılacak, burada da ödemeler beş gün içinde yapılacak. Bunun önemli bir kısmı 2017'den kalan borçlar, az bir kısmı diğer yıllardan kalan borçlar. Çok az da olsa 2014'e kadar giden borçlar da var. Belli tarihten önceki borçlardan iskonto istememek lazım. Önemli olan şu, ne firmaları zarara uğratan oran belirleyelim ne de kamu gereksiz yere bir kuruş fazla ödesin. Deniz ÇİÇEK/AA

BAKMADAN GEÇME!