Tarihi bina sahipsiz kaldı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi bina sahipsiz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2018 16:02

Milli Mücadele yıllarında kullanılan Keçiören’deki Numune Çiftliği binası günümüzde bakımsız kaldı. Hurdacıların istilasına uğrayan tarihi bina için yetkililere çağrıda bulunan mahalle sakinleri, “Bina aslına uygun restore edilerek değerlendirilsin” dedi.

Haberin Devamı

Keçiören’de Meteoroloji metro istasyonunun yanında bulunan tarihi Numune Çiftliği binasının bakımsız hali görenlerin tepkisini çekiyor. 2011 yılına kadar Emniyet Genel Müdürlüğü Fabrika ve Kademeler Şube Müdürlüğü tarafından kullanılan bina o tarihten sonra atıl halde kaldı. Binanın hurdacıların istilasına uğradığını belirten Kavacık Subayevleri Mahallesi sakinleri, yetkililere çağrı yaparak, “Bina aslına uygun restore edilerek değerlendirilsin” önerisinde bulundu. Metro şantiyesinin gitmesinin ardından tarihi yapının daha da kötü hale gelebileceğini belirten bir mahalle sakini şunları söyledi:

HURDACILAR GİRİP ÇIKIYOR

“Bina, Kurtuluş Savaşı yıllarına şahitlik etmiş tarihi bir bina. Metro inşaatı nedeniyle emniyet ayrıldı, ondan sonra bina kullanılmadı. Metro hizmete açıldı şantiyenin bir kısmı kaldı. Şantiyeyi koruyan güvenlik olduğu için madde bağımlıları gelemiyor, ancak zaman zaman hurdacıların girip çıktığını görüyoruz. Güvenlik korumakla yükümlü değil.

Haberin Devamı

SAHİPSİZ KALMASI ÜZÜCÜ

Metronun kalan şantiyesi de giderse bina daha da kötü hale gelir. Binanın sahipsiz kalması üzücü. Kimin sorumluluğunda olduğu da belli değil. Mimarisi bile fark ediliyor, yurt dışında böyle bir yer olsa en güzel şekilde değerlendirilir. Biz kıymetini bilmiyoruz. Bina aslına uygun restore edilerek değerlendirilsin. Tarihi geçmişinden dolayı müze de olabilir.”

HALİDE EDİP ADIVAR DA KALMIŞ

Numune Çiftliği binasının bir parçası olarak günümüze ulaşan bina, Milli Mücadele döneminde Atatürk’ün kaldığı Ziraat Mektebi’nin yanında yer alıyordu. Kurtuluş Savaşı süresince burada kalan ünlü yazar Halide Edip Adıvar da binanın o günkü durumunu hatıralarında anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!