Taksicilere 9 maddelik talimat

Güncelleme Tarihi:

Taksicilere 9 maddelik talimat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2018 17:20

Ankara Valiliği, ticari taksilerle güvenilir seyahat edilmesi ve yaşanabilecek sorunların önüne geçmek için taksici esnafını 9 maddelik genelgeyle uyardı.

Haberin Devamı

Genelgeye uymayanlar hakkında adli ve idari cezai işlem yapılması konusunda da Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası’na talimat verildi. Ankara Valiliği, taksilerde güvenilir taşımacılığın sağlanması amacıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge yayımlanmasıyla birlikte harekete geçti. Valilik, ‘genel emir’ çıkarma ibaresiyle kendilerine ulaşan Bakanlık genelgesinin ardından Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası’nın da aralarında bulunduğu 6 kuruma, uygunsuz tutum ve davranışlarda bulunduğu tespit edilen taksici esnafı hakkında İl İdare, Kabahatler ve Türk Ceza kanunlarına göre işlem yapılması talimatı verdi. ‘Ticari taksiciler’ başlıklı genelgede bazı taksici şoförlerinin kısa mesafe, olumsuz hava şartları ve yoğun trafik nedeniyle yolcu almadığı; güzergâh uzatarak yüksek ücret aldıkları; taksimetre yerine pazarlık usulü çalıştıkları ve alkollüyken araç kullandıkları gibi uygunsuz davranışlar içinde bulundukları belirtildi. Genelgede, ticari taksi şoförlerinin uymaları gereken kurallar ise 9 maddede sıralandı:

KASITLI GÜZERGÂH UZATILMAYACAK

* Mesafe şartı aranmaksızın müşterilerin taşınması.
* Hava koşulları veya trafik yoğunluğu gibi gerekçelerle hizmetin aksatılmaması.
* Taksimetre çalıştırılmadan yolcu taşınmaması.
* Yolcuların en kısa ve uygun güzergâhtan gidecekleri yere götürülmesi; güzergâhın kasıtlı uzatılmaması.
* Seyir halinde cep telefonu ile meşgul olunmaması, yüksek sesle müzik dinlenilmemesi.
* Araçların bakımlı, temiz ve hizmete hazır tutulması.
* Araç içerisinde sigara içilmemesi.
* Şoförlerin kılık ve kıyafetlerine dikkat etmesi.
* Uykulu veya alkollü iken araç kullanılmaması.

Haberin Devamı

ŞİKÂYET OLURSA İŞLEM BAŞLATIYORUZ

Konuyla ilgili Hürriyet Ankara’ya konuşan Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Vekili Cevdet Kavlak, “Ankara’da bu tarz sorunlar çok fazla yaşamıyoruz. Yok denecek kadar az. Odamızın 212 60 60 numaralı hattından bize ulaşan şikâyetleri dikkate alıp hemen işlem başlatıyoruz” dedi. Ankara’da taksi ile seyahatin güvenilir olduğunu vurgulayan Kavlak, şunları söyledi:
“Güvenilir seyahat ile ilgili hassasiyetimiz önceden beri var. Genelgeyle birlikte önceden olduğu gibi yine resmi kurumlarla irtibatımız devam edecek. Eğer bir şikâyet olursa boyutuna göre uyarı, kolluk kuvvetlerine bildirme ve disiplin kuruluna sevk şeklinde uygulamalarımız oluyor ve maddi cezalar kesiliyor. Türkiye geneline göre Ankara’da taksi ile ulaşım daha güvenli ve düzenli. Ankara’da taksiye bindiğinde herkes, her yere gidebilir. Vatandaşlarımız tüm taksici esnafımıza güvenebilir ve rahat yolculuk yapabilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!