Süt dişlere çene ortopedisi

Güncelleme Tarihi:

Süt dişlere çene ortopedisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2018 16:48

Çene bozukluklarının ileri yaşlara ertelenmesi kötü görünümden dolayı çocukların sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Bu bozukluklara çene ortopedisi adlı diş hekimliği dalı müdahale ediyor.

Haberin Devamı

Erken diş kayıpları, düşme, çarpma gibi mekanik travmalar, uzun süre emzik ve biberon kullanımı, solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ağız solunumu, yumuşak veya püre kıvamında gıdalar tüketmek, yeterince sert gıda tüketmemek gibi nedenlerin çocuklarda çene bozukluklarına yol açtığına dikkat çeken Diş Hekimi Kemal Günbeş, çene ortopedisine 2.5-3 yaştan itibaren her yaş grubunda müdahale edilebildiğini kaydetti. Günbeş şunları söyledi:

PSİKOLOJİ İÇİN ÖNEMLİ

“Çenedeki gelişimin yüzde 80’i 8 yaşına kadar tamamlanır. Fonksiyonel çene ortopedisinin en güzel yanı, 2.5-3 yaşından 12-14 yaş aralığındaki çocukların günümüzde yeterince müdahale edilemeyen çene bozukluklarını hızlı ve etkin bir şekilde tedavi etmesidir. Hasta başvurduğunda ağzında tamamen süt dişleri olabilir. Karışık dişlenme dediğimiz hem süt hem de daimi dişleri ağızda bulunabilir ya da tamamen daimi dişleri olabilir. Tedavi ertelenirse bozukluğun şiddeti artar. Tedavi edilemeyecek ya da sadece ameliyatla düzeltilebilecek boyutlara ulaşır. Üst çeneden diş çekilerek yapılan tedavi ideal değildir. Çene bozukluklarının ileri yaşlara ertelenmesi kötü görünümden dolayı çocuklarımızın sosyal ve psikolojik gelişimini de bozabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!