Rezidansların gölgesinde çöpten yaşam

Güncelleme Tarihi:

Rezidansların gölgesinde çöpten yaşam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 10:24

‘Ankara’nın Manhattan’ı olarak anılan Kızılırmak Mahallesi’nde, yüksek katlı binaların gölgesindeki atıl gecekondulara yerleşen atık toplayıcılar, bölgeyi çöplüğe çevirdi. Mahallelinin de isyan ettiği durumun sona ermesi için çalıştıklarını belirten muhtar Ömer Karakuş, “Maalesef bölgeye sahip çıkılmıyor” dedi.

Haberin Devamı

 

Başkent’te, çarpık kentleşmenin sebep olduğu sorunlar devam ediyor. Bu sorunun yaşandığı bölgelerin başında, son yıllarda yatırımcıların gözdesi haline gelen ve yüksek katlı binaların dikilmesiyle ‘Ankara’nın Manhattan’ı olarak da anılmaya başlanan Kızılırmak Mahallesi geliyor. Milyon liralık rezidans ve konutların yükseldiği mahallede gecekondu hayatı devam ediyor. Mülk sahiplerinin terk ettiği gecekonduları mesken tutan atık toplayıcılar, yüksek katlı binaların gölgesinde kalan bölgeyi depo olarak kullanıyor. Araçlarla şehrin farklı noktalarından toplanan kağıt ve plastik atıklar, bu bölgede toplanıyor. Atıklar ayrıştırıldıktan sonra satılırken, maddi değeri olmayanlar aynı bölgede yakılıyor. Çöplerin yakılması sırasında bölgeden ateş ve duman yükselirken, atıklar da çevreye dağılıyor.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR DİLENİYOR

Haberin Devamı

Hayatlarını atık toplayarak sürdürmeye çalışan ailelerin çocukları ise, milyonluk rezidansların gölgesindeki çöp yığınları arasında vakit geçiriyor. Çocuklardan bazıları mahalle arasındaki yollarda oyun oynarken, bazıları da dilendiriliyor. Okul çağındaki çocuklar sokaklarda ya da trafiğin yoğun olduğu noktalarda yalın ayak gezerek vatandaşlardan para istiyor.

SİLAH SESLERİ GELİYOR, KORKUYORUZ

Bölge sakinleri ise yaşananlara isyan ediyor. Çevre kirliliğinin yanı sıra güvenlik sorunları da yaşadıklarını iddia eden bir mahalleli, “O bölgenin yakında oturuyoruz. Akşam saatlerinde tek başıma oradan geçerken korkuyorum. Çöpleri ateşe veriyorlar. Geceleri silah sesleri geliyor. Korkuyoruz” diye konuştu. Mahalle muhtarı Ömer Karakuş ise, “Vatandaşlarımızdan çok şikâyet geliyor bize de ama bir şey yapamıyoruz. Sorumluluk Çankaya Belediyesi’nde. Ben de gelen şikâyetleri onlara aktarıyorum. Maalesef bölgeye sahip çıkılmıyor ama o pisliğin kaldırılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!