‘Özelde sezaryen yüzde 90’ın üzerinde’

Güncelleme Tarihi:

‘Özelde sezaryen yüzde 90’ın üzerinde’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2018 19:17

Doğasında Doğum Derneği’nin düzenlediği ‘Toplumda Doğum Algısı Sempozyumu’, dün Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, ATO Başkanı Gürsel Baran, milletvekilleri, bürokratlar, akademisyenler ve kadın doğum uzmanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı. Sempozyumda gün boyunca Türkiye’nin dört bir yanında gelen uzmanlar, sağlık, doğum, annelik, gebelik gibi konuları ele aldı. Doğasında Doğum Derneği Başkanı Prof. Dr. Aydan Biri, “Doğumu tanıtmak, doğru anlatmak, yaşadığımız süreçleri ülkemiz ve kadınımız adına daha iyi bir noktaya taşımak için gayret gösteriyoruz” dedi. Prof. Dr. Biri, son 30 yıldır doğumla ilgili olarak dünya standartlarının önüne geçen bir süreç yaşandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

SONUCUNA ANNELER MARUZ KALIYOR

Sezaryen oranlarının artışı, emzirme oranlarının düşmesi ülkemizdeki kadın sağlığını, gelecek nesillerin sağlığını ve hatta temel sağlığı tehdit eden bir noktaya kadar değişmiş durumda. Doğum halen bu ülkede çok değersiz. Basit bir operasyona verilen ücretle 24 saatin ve ciddi bir emek gösterilen doğuma verilen ücret halen aynı. Doğumların Türkiye’de yüzde 25-27’si devlet ve kamu hizmetinde, yüzde 70’inden fazlası da özel hastanelerden alınıyor. Özelde de yüzde 90’ın üzerinde sezaryenl gerçekleşiyor. Fakat bunun sonucuna da anneler ve gelecek nesiller maruz kalıyor. ABD’de yüzde 27’lerden yüzde 30’lara çıkan sezaryen oranlarının, anne ölümlerini 3 kat arttırdığı 2017’de yayınlandı. Bizde yüzde 54’lere varan sezeryan oranlarıyla başımıza neler gelebileceğini önümüzdeki süreçlerde tahmin edemiyoruz. Bunu ciddi anlamda sorgulamamız lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!