Otizmli çocuklara yoğun eğitim gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Otizmli çocuklara yoğun eğitim gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2019 09:11

Otizmli çocuklar için yoğun eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, “Haftada 2-3 seansla sonuç almak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, otizmli çocukların ilerleme kaydetmesi için yoğun eğitime ihtiyaç duyduklarını, ailelerin eğitim seanslarının az olması nedeniyle sıkıntı yaşadığını söyledi. Çayan, “Haftada 2-3 seansla sonuç almak mümkün değil. Küçük yaş grubunda her gün yoğun eğitim olmalı. Ayda 120-160 saate varan eğitimler verilmeli ki çocuk ayakları üzerinde durabilmeyi başarsın” dedi. 2 Nisan'ın Otizm Farkındalık Günü olduğunu hatırlatan Çayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

TOPLUMDAN İZOLE OLMAMALILAR

“Ailelerimiz, 'Biz öldükten ve yaşlandıktan sonra çocuklarımız ne olacak' endişesi yaşıyorlar. Çocukların geçici süreli de olsa konukevleri gibi kalacakları yerler yapılması gerekiyor. Aileler çocuklarını bırakıp hiçbir yere gidemiyorlar. Ayrıca iyi denetlenebilen yaşam köylerinin, merkezlerinin açılması lazım. Otizmli çocukların ömürlerini iyi geçireceği, eğitim alabileceği, çalışabileceği, sosyalleşebileceği bir yer olmasını istiyoruz. Hayalimiz o merkezlerin halka açık kafeterya ve iş yerlerine açık bir yer olması, çocuklarımızın toplumdan izole olmasını istemiyoruz. Bizim merkezimiz bunun küçük bir modelidir. Biz bu merkezle devlete de örnek olmak istiyoruz. Devlet güvencesiyle, yasal düzenlemeyle böyle yerler açılmalı.” 

Haberin Devamı

YASAL DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Vakfın 2011’de kurulduğunu kaydeden Çayan, otizmli çocuklar için konukevi yapma çalışmalarının bulunduğunu anlatarak, bunun için yasal düzenleme ve desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi. Kurdukları merkezle bir model oluşturmaya çalıştıklarını ve farklı illerde şubeler açmak istediklerini dile getiren Çayan, devletten bu konuda destek beklediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!