Mogan’da balık ölümleri bitti

Güncelleme Tarihi:

Mogan’da balık ölümleri bitti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2018 10:28

Mogan Gölü'nde, geçen yıl başlayan dip çamuru temizlik çalışmalarında göl tabanından taranması hedeflenen 2 milyon 700 bin metreküp dip çamurunun bugüne kadar 1 milyon 800 bin metreküpü temizlendi.

Haberin Devamı

Günlük 10 bin metreküp çamurun tarandığı proje kapsamında, temizlik işinin yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Gölde balçıktan arındırılan kısımlar havadan görüntülendi. Çalışmalar tamamlandığında gölün başkentlilerin yüzebildiği ve su sporlarının yapıldığı bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca kimyasal analizler sonucunda, bitkisel üretim amacına uygun nitelikte olduğu belirlenen göldeki dip çamurunun "arboretum" proje alanında kullanılması hedefleniyor. Bu kapsamda dip çamuru, susuzlaştırma işleminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait Mogan Gölü'nün güneyinde yer alan 1 milyon 450 bin metrekare büyüklüğünde, nispeten tuzlu, alkali ve drenaj problemine sahip proje alanına yaklaşık 30 santimetre kalınlığında serilecek. Dip çamurunun yüzde 60’ının temizlendiğini kaydeden Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, şunları söyledi:

Haberin Devamı

YÜZDE 45’İ TEMİZLENECEK


“Yüzde 40-45 civarında temizlenecek bir bölgemiz kaldı. Senede 160-170 çeşit kuşumuz buraya geliyor. Burada ikamet ediyor veya buradan geçiyorlar ama muhakkak buraya uğruyorlar. Onların da bir yaşam alanı var. Oralara hiçbir zarar vermeden yapılan bir temizlik bu. Şu anda da Mogan Gölü'müze, bu sene itibarıyla 15 bin yavru sazan balığı atıldı. 5 bin tane de sel kapanına atıldı. Bunlar her sene yenilenecek. Gölümüzde amatör balıkçılığın, olta balıkçılığının geliştiğini, büyüdüğünü görmek istiyoruz. Balçığın altına sıkışan bir metan gazı var.

TEMİZLENMESEYDİ PATLARDI


Bundan iki sene önce burada bir gaz patlaması oldu. Kötü koku Gölbaşı'nın birçok yerinde hissedildi ve binlerce balığımız da öldü. Yani gölün üzerinde ölü balıkları görmeniz mümkündü. Bu iki senedir olmuyor. Çünkü alttaki sıkışan gaz alındı. Aslında göl temizlenmeseydi bundan 10 sene sonra bu gaz patlamaları çok daha fazla olacaktı. Hayalimiz, buranın eskisi gibi tertemiz olması. Plajların olduğu, insanların korunaklı bir şekilde yüzebildiği alanlar da olacak. Kanoyla, yelkenle, kürekle burası su sporlarının da merkezi haline gelecek." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!