Milli Kütüphane’den bir yılda 700 bin kişi yararlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Milli Kütüphane’den bir yılda 700 bin kişi yararlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2018 14:57

70 yıl önce hizmete açılan Milli Kütüphane’de yılda yaklaşık 700 bin kişi yararlanırken, internet ortamında sunulan kütüphanecilik hizmetlerinden de yılda ortalama 800 bin kişi faydalanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin en büyük arşiv kütüphanesi olan ve bundan 70 yıl önce vatandaşlara açılan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Milli Kütüphane, koleksiyonlarında barındırdığı milyonlarca eserle Türkiye'nin ‘kültürel hafızası’ konumunda yer alıyor. Sahip olduğu her türden yazılı ve görsel mirası koruyup, tasnif ederek kullanıma sunmak ve gelecek nesillere aktarmak misyonunu ve sorumluluğunu taşıyan Milli Kütüphane, 1946'da kuruldu, 16 Ağustos 1948 tarihinde ise kullanıcıya açıldı. Milli Kütüphane'den yılda yaklaşık 700 bin kişi hizmet alırken, internet ortamında sunulan kütüphanecilik hizmetlerinden de yılda ortalama 800 bin kişi faydalanıyor.

İNTERNETTE 5 BİN TAŞ PLAK

Her yıl güncellenen ve toplam kayıtlı üye sayısı 110 bin olan, 9 okuma salonunda toplam bin 357 kişilik kullanıcı kapasitesine sahip kütüphane, yayıncılık, restorasyon ve koruma, dijitalleştirme, kültürel ve uluslararası etkinlikler ile sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmalarıyla da ön plana çıkıyor. Araştırmacıların doğru bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişebilmesi amacıyla internet üzerinden sunulan Milli Kütüphane hizmetleri arasında ‘Katalog Taraması’, ‘Dijital Kütüphane Sistemi’, ‘Türkiye Bibliyografyası’, kitap ayırtma hizmeti, görme engelli vatandaşlar için ‘Konuşan Kitaplık’, ‘Taş Plak Koleksiyonu’ ile ‘Avrupa Dijital Kütüphanesi (Europeana)’ bulunuyor. ‘Taş Plaklar Sistemi’ ile koleksiyonda bulunan 5 bin taş plak internet üzerinden müzikseverlerin beğenisine sunuldu.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 28 BİN EL YAZMASI ESER

Milli Kütüphane koleksiyonlarında temmuz ayı itibarıyla 1 milyon 410 bin basma kitap, 27 bin 796 el yazması eser, sayıları tahmini 10 milyona ulaşan 255 bin cilt süreli yayın, 32 ayrı türde 134 bin 611 kitap dışı materyal, 26 bin 362 makaralık mikrofilm koleksiyonu bulunuyor. Ayrıca 20 elektronik veri tabanı üzerinden 13 milyon belge sunuluyor. El yazması koleksiyonlarında Osmanlı Devleti'ne ait ilk ansiklopedik eser olan ve 1428 yılında yazılan ‘Muradname’, Ebu'l-Hayr Rumi'nin yazdığı ‘Saltuk-name’, Udi tarafından yazılan ‘Macera-yı Mah’ gibi çok önemli eserler de yer alıyor.

Haberin Devamı

GÖRME ENGELLİLERE 5 BİN SESLİ KİTAP

Görme engelli vatandaşların da kütüphane hizmetlerinden faydalanması amacıyla hayata geçirilen ‘Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’nde ders kitapları, güncel ve klasik edebi eserlerden oluşan; roman, şiir, deneme, öykü, psikoloji gibi farklı kategorilerde seslendirilmiş 5 bin kitap bulunuyor.
Ayrıca gönüllülerin de desteğiyle yılda ortalama 300 yeni sesli kitap arşive kazandırılıyor. Profesyonel ekipmanla donatılmış 11 kabinden oluşan stüdyoda seslendirilen ve teknik işlemleri tamamlanan sesli kitaplar, görme engelli üyelerin internet üzerinden erişimine açılıyor ya da talep edenlere CD/DVD halinde adreslerine gönderiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!