Kooperatiflere ‘Halk Market’

Güncelleme Tarihi:

Kooperatiflere ‘Halk Market’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2019 15:12

Kadın Kooperatifleri Çalıştayı’na katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Yüzlerce kadın kooperatifinin bir şeyler üretip bunları Ankara Büyükşehir Belediyesi eliyle ‘Halk Market’ adı altında Ankara’nın her yerinde sattığını düşünün. İnşallah bu projeyi gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın çağrısıyla ilk kez gerçekleştirilen ‘Kadın Kooperatifleri Çalıştayı’; Başkent’teki kadın üreticiler ve kooperatifler ile sivil toplum kuruluşlarını ve belediyeleri bir araya getirdi.
Büyükşehir Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN WOMEN) iş birliği ile düzenlenen çalıştay aracılığıyla Başkent’teki kadın kooperatiflerinin güçlenmesini amaçladıklarını söyleyen Başkan Yavaş, muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmek için ‘kadın dostu kent’ adaylığı için başvurduklarını ifade etti. Yerel eşitlik eylem planı çerçevesinde kadınların üretime dahil edilmesi için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Yavaş, “150 bin aileye yardım ediyoruz ancak onlara zaten evlerinde ürettikleri şeyleri dışarıdan satın alıp vermenin bir çözüm olmadığını da düşünüyoruz. İnşallah yakın zamanda kart sistemine geçerek ve özellikle yardım yapacağımız miktarı o ailenin kadınlarına vermek suretiyle başlatmayı planlıyoruz” dedi.

Kooperatiflere ‘Halk Market’


ÜRÜNLERİNİ SATIN ALACAĞIZ

Haberin Devamı

Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın, yardım alan ailelerle ilgili eğitim çalışmasına da başladığını ifade eden Başkan Yaşar, “Meslek edindirme kurslarıyla, ileride yardım almamaları için neler yapılması gerekiyorsa gereken tedbirleri alıp, görüşmelere başladılar” diye konuştu. Beypazarı Belediye Başkanlığı döneminde kadın üreticileri destekleyerek, önemli bir model oluşturduklarını belirten Başkan Yavaş, sözlerine şöyle devam etti: “Yer tahsisinden tutun ambalajına kadar yardım etmek suretiyle teşvik ettik kadınlarımızı. Tarım Bakanlığı’nın da teşvikleriyle marka olup, şirket kurup, her birinin imalathanesi olmasını, istihdam yaratmalarını sağladık. Ben gözümle gördüm ki kadının elinin değdiği her şey bereketleniyor. Artık Ankara’da kadınlarımızın başkasının eline bakmasını istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak pazarlamadan satışa kadar kadın kooperatiflerine destek olacağız ve aracılık yaparak ürünlerini satın alacağız.
İzmir’e, Aydın’a görevli ekipler göndererek, oradaki başarılı kooperatiflerin çalışmalarını bizzat yerinde incelettim. Bundan sonra gidip başka yerlerden bitki, ağaç ve çiçek almak istemiyoruz. İstendiği takdirde alım garantisi vermek, sözleşmeli üreticilik yapmak suretiyle kadınlarımızın üretmelerini sağlayıp, destekleyip, nakliye ücretlerini ödemeden direkt üreticiden alarak tüketiciye ulaştıracak bir ağ kurmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.”

ETKİNLİĞİNİ ARTTIRMAK İSTİYORUZ

Haberin Devamı

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın ve Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın ile çok sayıda davetlinin katıldığı çalıştaya kadın girişimciler ve kooperatif temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı olduklarını belirterek, “Kadınlarımızın her zaman yanındayız. Kadınlar gelişirse, toplum da gelişir” derken, Ankara’nın tek kadın belediye başkanı Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, “Kooperatifler üretim ve dayanışma bakımından çok önemli. Kooperatiflerin etkinliğini artırmayı çok istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kooperatiflere ‘Halk Market’


SADECE EKMEK SATMAYACAĞIZ

Haberin Devamı

Halk Ekmek yönetiminin görevi bırakmaması nedeniyle hayata geçirmeyi planladıkları projelerin geciktiğine dikkat çeken Başkan Yavaş, yeni bir model üzerinde çalıştıklarını anlattı: “Halk Ekmek bugün görevi bıraksaydı biz Halk Ekmek’te sadece ekmek satmayacaktık. Sizlerin ürettiği ve kooperatiflerin üreteceği malların satılmasını sağlayacak bir çalışmanın içerisindeyiz. Yüzlerce kadın kooperatifinin bir şeyler ürettiğini ve bunları ‘Halk Market’ adı altında Ankara’nın her yerinde sattığını bir düşünün. İnşallah bu projeyi gerçekleştireceğiz. Kadın kooperatiflerinin güçlenmesiyle birlikte, kadın girişimciler bir araya gelecek, iş olanakları artacak. Kooperatiflerin bu özelliğini ekonomik kazanımlar kadar önemsiyorum.”

Kooperatiflere ‘Halk Market’


KIRSALDAKİ POTANSİYEL EKONOMİYE YANSIMIYOR

Haberin Devamı

Yerel yönetimlerin desteğinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan kooperatif temsilcileri ise düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:
-Nuray Seymen: Biz çok yeni bir kooperatifiz. Büyükşehir Belediyesi’nin bize destek vermesiyle çok güzel yerlere gelebileceğimizi düşünüyoruz. Evde oturan kadınlara destek sağlamak, onları harekete geçirmek amacıyla kadın kooperatiflerinin sayısının artmasının güzel olacağını düşünüyorum.
-Güldane Gonca: Başkanımızdan pazarlama konusunda yardımcı olmasını istiyoruz. Destek vereceklerini söylediler, tüm kadınlar adına teşekkür ederiz. Biz Kalecik’te ürettiklerimizi satarken aracıları kaldırmak ve köylüyü kalkındırmak istiyoruz.
-Dr. Figen Ar: Çok önemli bir proje bu. Kırsal kesimde kadının çok büyük bir iş gücü potansiyeli var fakat ne yazık ki ekonomiye yansımıyor. Bu kooperatiflerin dalga dalga büyüyüp yayınlaşmasıyla kırsaldaki kadın emeği ekonomiye katılacaktır.
-Fatma Özel: Nallıhan’da 300’e yakın kadın iğne oyası, takı, yüzük ve kolye yapıyor. Bu ürünleri bize getiriyorlar, biz de bunları pazarlıyoruz. Daha iyi bir pazar imkânı sağlanmalı, çünkü çok ciddi bir emek var ortada.
-Nilüfer Kart: Bizler Polatlı’da pancar pekmezi ve reçel çeşitleri üretiyoruz. Çalıştayda bizlerin istekleri dile getirildi. Başkan Yavaş’a teşekkür ediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!