Kızıyla birlikte yeniden doğdu

Güncelleme Tarihi:

Kızıyla birlikte yeniden doğdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2019 09:18

Lösemi hastalığını yendikten 3 yıl sonra 6 aylık hamileyken yeniden aynı hastalığa yakalanan Fatma Çelik, hamileliğinde kemoterapi alarak çocuğunu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdi ve yapılan ilik nakliyle kanseri ikinci kez yendi.

Haberin Devamı

Batmanlı Fatma Çelik (36), lösemi hastalığını yendikten 3 yıl sonra 6 aylık hamileyken yeniden aynı hastalığa yakalandı. Hamileliğinde aldığı kemoterapinin ardından 4'üncü çocuğunu sağlıklı bir şekilde dünyaya getiren Çelik, 8 ay sonra yapılan ilik nakli ile de ikinci kez kanseri yendi. Kızına doktoru Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal’ın annesinin ismini veren Çelik, her yıl Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kontrollerini yaptırıyor. Kızı Fatma Zeren’in ve kendi hayatını doktoru Mehmet Sinan Dal´a borçlu olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi: "İkinci kez kansere yakalandığımı öğrenince doktorlar 'Çocuğunuzu aldırmanız lazım, bebeği aldıktan sonra kemoterapi verebiliriz' dedi. Ama çocuğumu aldırmamayı tercih ettim. Bu sırada Mehmet Sinan Dal, hamileyken de kemoterapi alabileceğimi söyledi. Kızıma hamileyken kemoterapi tedavisi gördüm. Sonra 8 aylıkken sezaryenle kızımı doğurdum. Kemoterapi tedavisi devam etti. Dünya İlik Bankası'ndan uygun ilik bulundu; ancak donör gelemedi. Umudumu kaybetmek üzereyken Sinan Hocam TÜRKÖK´e başvurdu. Buradan uygun donör bulundu ve nakil oldum." 

ÜMİDİNİZİ KAYBETMEYİN

Haberin Devamı

Kızıyla birlikte parklarda eğlenen Fatma Çelik, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ve kanseri yendikten sonra 3 yıldır doğum gününü kutladığını söyledi. Çelik, "Özellikle hamileyken kansere yakalananlar lütfen ümidini kaybetmesin. Donör olmak çok önemli. Bir tüp kan veriyorsunuz sadece ve bir aile kurtuluyor. Biz 6 kişilik bir aileyiz. Bana ilik veren kişi sayesinde çocuklarım ve eşimle birlikteyim çok şükür. Fatma Zeren de 18 yaşına geldiğinde bağışçı olacak. Güzel bir duygu bir can yaşatmak. Korkulacak hiçbir şey yok" diye konuştu.

BELİRLİ DÖNEMLERDE KEMOTERAPİ ALINABİLİR

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji ve Kök Hücre Nakil Ünitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Sinan Dal, Çelik´e, hamilelikte ilk 3 ayı geçirdiği için bebeğe zarar vermeyecek şekilde kemoterapi tedavisi verildiğini belirtti ve şunları söyledi: "Hastalık ilerlemişti. Kadın doğum doktorları ve hematoloji doktorlarıyla birlikte konsey yaptık. Birçok hekim arkadaşımız annenin hayatının tehlikede olduğu, bu nedenle gebeliğin sonlandırılması gerektiği yönünde oy kullandı. Ancak hamilelikte ilk 3 ay geçtiği için gebeliğe uygun, bebeğe zarar vermeyecek bir kemoterapi başladık. Daha sonra sağlıklı bir bebeğimiz dünyaya geldi.” Fatma Çelik'in bir gün kendisine "Uğraşmayın artık, iyileşemeyeceğim" dediğini anımsatan Doç. Dr. Dal "Sonuna kadar umudunu kaybetmemesini söyledim. Şimdi çok iyi. Gebeliğin ilk 3 ayında kemoterapilerin tümü sakıncalıdır ama hamileler belirli kemoterapileri, belirli dönemlerde alabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!