Kış reçetesi az ve sık yemek yemek

Güncelleme Tarihi:

Kış reçetesi az ve sık yemek yemek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2019 13:50

Diyetisyen Feyza Nur Ceylan, kilo alımının arttığı soğuk kış günlerinde, hem metabolizmayı hızlandıracak hem de vücudu hastalıklardan koruyacak sağlıklı beslenmenin reçetesini yazdı: “Az az ve sık sık yemek yemek.”

Haberin Devamı

Kış reçetesi az ve sık yemek yemek

Kış aylarında, soğuk havanın etkisiyle hareketsizliğin arttığına dikkat çeken uzmanlar, “Hareket ve metabolizma hızı azalıyor. Kilo alımına dikat” uyarısında bulunuyor. Özel Çankaya Yaşam Hastanesi beslenme uzmanlarından Diyetisyen Feyza Nur Ceylan da, kış aylarında metabolizma hızını artıracak ve enfeksiyonlardan koruyacak beslenme yöntemlerini anlattı. Ceylan’ın, soğuk kış günlerinde hem fit hem de sağlıklı kalmayı sağlayacak beslenme reçetesi şöyle:
“Soğuyan havanın etkisiyle vücudumuzun, daha fazla ısı artışı için enerji isteği artıyor. Mevcut ısıyı kaybetmemek için ise harcadığı enerjiyi azaltarak, metabolizma hızını düşürüyor. Dolayısıyla daha fazla yemek yeme ve iştah artışı görülüyor. Kış aylarında farkında bile olmadığımız kilo alımının nedeni metabolizma hızımızın düşmesi ve vücudumuzun besinleri, yağ dokusu olarak depolaması. ‘Su içsem yarıyor’ algısı da bundan kaynaklanıyor. Bu süreçte metabolizma hızını artıran, vücutta depolanan yağı yakan sağlıklı besinler tüketmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

GÜNDE EN AZ 2-2.5 LİTRE SU

Öncelikle metabolizma özelliklerine göre, yağ oranının kısıtlandığı bir diyet listesi planlanmalı. Az az ve sık sık yemek yemek, metabolizma hızını artırır. Günde en az 2-2.5 litre su tüketimi gerekli. Protein miktarını artırıp, yağ miktarını azaltmak metabolizma hızını artırmaya yardımcıdır. Bu yüzden protein ağırlıklı bir beslenme şeklini tercih etmeliyiz. Tabi ki bunların yanında spor ve egzersiz de şart.

KAHVALTI VE MEYVE ÖNEMLİ

Metabolizma hızını artıracak ve koruyacak en önemli öğün ise kahvaltı. Örneğin kahvaltıda 2 adet yumurta ile hazırlanmış omlet, bol yeşillik, bir fincan kış çayı, 5-6 adet zeytin, ince bir dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği yiyebiliriz. Bunun dışında muhakkak mevsim meyvelerinden tüketmeliyiz. Hastalıklardan korunmak için C ve E vitamini içeren antioksidan değeri yüksek kış mevsimi meyvelerinden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma, ayva, Trabzon hurması, kestane yemeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!