Kilometre düşüren satıcıya 10 yıl hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

Kilometre düşüren satıcıya 10 yıl hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2018 16:11

Ankara’da kilometresini düşürdükleri otomobili internet ilanı ile bir başkasına satan iki kardeş hakkında alıcının şikâyeti üzerine, ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Şüpheliler, nitelikli dolandırıcılık suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Haberin Devamı

İnternet üzerinde bulduğu ikinci el otomobil ilanı için S.Y. ile telefonda görüşüp bilgi alan Olgun Y., aracı satın almak amacıyla şehir dışından Ankara’ya geldi. Araç sahibi S.Y.'yi arayan Olgun Y., söz konusu kişinin gelemeyeceğini söylemesi ve satış işlemlerinin vekiliyle yürütülmesini istemesi üzerine vekaletname verilen şüphelinin kardeşi M.Y. ile buluştu. M.Y. ile aracı ekspertize gösteren Olgun Y., burada otomobilin motor ve kaporta aksamına bakılarak aracın kilometre sayacının 124 bin kilometrede olduğu yönünde rapor aldı. Ardından şüpheli M.Y. ile noterliğe giden Olgun Y., aracın satış işlemini gerçekleştirdi. Olgun Y, satış bedeli 34 bin 500 lirayı da şüphelilerin talebi üzerine B.C.Ç.'nin banka hesabına EFT yoluyla gönderdi.

270 BİN’DEN DÜŞÜRMÜŞLER

Haberin Devamı

Bir süre sonra aracını fenni muayene yaptırmak için yaşadığı şehirdeki TÜVTÜRK İstasyonu’na götüren Olgun Y., otomobilin bir önceki muayenesinin 270 bin kilometredeyken yapıldığını ve kendisine satılmadan önce kilometresinin düşürüldüğünü öğrendi. Bunun üzerine Olgun Y. şüphelilere ihtarname gönderdi ancak olumlu yanıt alamadı. Avukatı aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Olgun Y., aracı satan S.Y. ve M.Y.’den şikâyetçi oldu. Suç duyurusunu kabul eden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler S.Y. ve M.Y. hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan 3 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianame Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava açıldı.

PEŞİNE DÜŞMEMEK HATA

Davada şüpheli konumundaki kişilerin aynı dolandırıcılık olayını daha önce başka insanlara da yaptıklarını öğrendiklerini anlatan Avukat Saygun Çelebi şunları söyledi:
“Buna benzer olayda mağdur olanların çoğu ‘adliyelerde uğraşmayayım, aracı hemen elden çıkarayım, aracı gözüm görmesin, kafam rahat olsun’ zihniyetiyle düşünüyor ama bu da hata. Çünkü bu düşünce, yeni mağdurları doğuruyor. Birçok kez bu aracı satarken kilometresiyle oynandığını söylemeden satıyorlar. Mağdurken yeni mağdurlar oluşmasına sebebiyet veriyor. Daha önceleri mahkemeler bu dolandırıcılık olayına hukuki ihtilaf olarak bakıyordu ama bu işin özel uzmanlık gerektirmesi dolandırma ve kandırma maksadıyla yapılması gerekçesiyle önce ‘basit dolandırıcılık’ dendi. Fakat işin içine teknoloji, daha uzmanlık girdikçe ve dolandırıcılık yapmak için kafa yormak gerektiği anlaşılınca dolandırıcılığın bir üst seviyesi olan nitelikli dolandırıcılığa sokmaya başladı mahkemeler.

Haberin Devamı

ARTIK AĞIR CEZADA YARGILANIYORLAR

Kilometre düşürme ve araçtaki ayıpları gizleme şeklindeki satışların nitelikli dolandırıcılık olacağı 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacağı ve yargılamaların ağır ceza mahkemelerince yürütüleceği şeklinde artık oturmuş kararlar mevcut. Son hazırlanan iddianameler nitelikli dolandırıcılık suçundan hazırlanıyor. Mahkemenin nevi de değişti. Eskiden asliye ceza mahkemeleri bu davalara bakarken şimdi bir üst mahkeme olan ağır ceza mahkemeleri bu işin yargılamasını yapıyor. Dolandırıcılığın en üst seviyesi olarak yargılanıp ceza alıyorlar” ifadelerini kullandı.

MUAYENE BELGESİ İSTEYİN YETKİLİ SERVİSE SORUN

Haberin Devamı

Avukat Saygun Çelebi, araçların kilometresiyle oynanmasının son yıllarda çok sıkça karşılaşılan bir durum olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Kilometre düşürme olayı eski veya yeni araçlarda fark etmiyor. Teknoloji o kadar çok ilerledi ki insanlar yeni araçların kilometresinde oynama olmaz gibi bir yaklaşım içinde olmamalı. İkinci el araç alacaklar, eğer otomobilin rutin bakımları yetkili serviste yapılmışsa alacakları aracın kilometre kontrolünü yetkili servis üzerinden yapabilir ya da satıcıdan fenni muayene istasyonlarından verilen belgeyi talep edip oradan sağlama yaparak araçlarındaki kilometrelerinde oynama olup olmadığını öğrenebilirler."

Haberin Devamı

TÜVTÜRK, periyodik olarak muayeneye gelen araçların kilometrelerini kayıt altına alıyor. Muayene tarihinde aracın kaç kilometrede olduğunu gösteren evrakın bir nüshası araç sahibine veriliyor. Uzmanlar, ikinci el otomobil almak isteyenlerin, satıcıdan bu belgeyi talep ederek sarı zemin üzerinde büyük rakamlarla yazılan kilometre bilgisini kontrol etmeleri gerektiği uyarısını yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!