Ankara Kalesi'nde tarihi dönüşüm başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara Kalesinde tarihi dönüşüm başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2020 09:38

Ulus bölgesindeki çalışmalara ilk olarak Ankara Kalesi’nin eteklerinde yer alan Kayabaşı Mahallesi’ndeki metruk yapıların yıkımıyla başlayacaklarını kaydeden Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “200’ün üzerinde metruk binayı kaldırarak, belli bir plan dahilinde dönüşümü sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Kalesinde tarihi dönüşüm başlıyor

Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e önemli açıklamalarda bulundu.

Ulus ve çevresinde yapacakları çalışmaların yol haritasını Hürriyet Ankara’ya anlatan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, yıkılarak yerine meydan yapılacak olan belediye binasını Dışkapı’daki İller Bankası binasına taşımayı planladıklarını açıkladı. Ulus’taki ilk çalışmalara Ankara Kalesi’nin eteklerinde yer alan Kayabaşı Mahallesi’ndeki metruk yapıları yıkarak başlayacaklarını kaydeden Başkan Balcı şunları söyledi:

TEBLİGAT YAPIP YIKMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Haberin Devamı

“Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile Ulus bölgesini gezdiğimiz zaman üç çalışma belirlemiştik; belediye binasının yerine meydan yapılması, kalenin dönüşümü ile ilgili çalışmaların yapılması, Hergelen Meydanı’ndan başlayan Yahudi Mahallesi’ne kadar uzanan bölge. Kalenin büyük bölümü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) sorumluluk alanında. Ama bizim alanımızda olan yerler de var. Kayabaşı Mahallesi, kalenin eteklerinde Arslanhane Camii’nin sağında kalan bölge. İlk adım, kalenin eteklerindeki metrukların temizlenmesi. Orada arkadaşlarımız tespitlerini yapmaya başladılar. 200’ün üzerinde metruk bina var. Tespitlerimizin sonucunda tebligatları yapıp hava şartlarının da uygun olduğu zamanlarda bunları yıkmaya başlayacağız. Metruk binalar ortadan kalkacak sonra da oranın belli bir plan dahilinde dönüşümünü sağlayacağız. Oradaki insanlarla konuşarak bunu yapacağız. Yukarıda da bildiğimiz kadarıyla ABB bir takım planlamalar yapıyor. Biz kendi sorumluluk alanımızdan başlamak üzere yaparsak inşallah yukarıya da olumlu olarak yansır.

ALTI OTOPARK ÜSTÜ YEŞİL ALAN

Belediye binamız yıkılıp alan bir meydan haline dönüştürülecek. Burada İller Bankası ile çalışıyoruz, projesini de TOKİ yürütecek. Arkadaşlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelmeye başladı. Bunun tam protokolünü imzalamadık ama görünen o ki Dışkapı’da İller Bankası’nın binası var oraya gideceğiz. Oraya gittiğimiz zaman mevcut binanın altı otoparka dönüştürülecek, üzeri de yeşil alan olacak. Bölgeye nefes aldıracak bir alan haline gelecek. Zaten Hamamönü, Hamamarkası, Hacettepe var yoğun bir ziyaretçi alıyor. Arkasında kale var, hem silüeti güzel bir hale dönüştürecek hem yeşil alanla buralar bütünleşecek. Zaten geçmişte de Cumhuriyet döneminde belediyenin olduğu yer Samanpazarı Meydanı olarak biliniyormuş. Böylece tarihi fonksiyonuna da geri dönmüş olacak.

BURALAR ANKARA’NIN ATAR DAMARLARI

Hergelen Meydanı’yla ilgili de planlamalar yapılıyor. Oradaki esnafla belli bir süre içerisinde bir araya geleceğiz. Bakanlığımız bir takım alternatifler hazırladı. Onların da kabul edebileceği alternatifler olacak. Oranın yeniden Ankara’nın tarihi kültürel dokusuna uygun geçmişteki fonksiyonlarına taşıyacak şekilde planlanmasında büyük yarar var. Aksi takdirde buralar çöküntü merkezi haline, olumsuzlukların yaşandığı yerlere dönüşüyor, insanlar rahat giriş çıkış yapamıyor. Bu da şehrin kaybı anlamına geliyor. Herkesin kazanacağı bir formül ortaya koyarak adımlar atılabilir. Altındağ’da ticaretin yoğun olduğu bölgeler önemli. Buralar Ankara’nın atar damarları. Buralar iyi çalışırsa, ticaret iyi giderse, insanlar günlük yaşamlarını rahat geçirebilirlerse hem Ankara kalkınır hem Altındağ. Bu da bizim için en büyük mutluluk olur.”

Haberin Devamı

ACİL ÇÖZÜM BEKLEYENLER: ULAŞIM-ALTYAPI-KENTSEL DÖNÜŞÜM

Altındağ’da ABB’nin sorumluğunda yer alan ulaşım, altyapı ve kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlar olduğuna dikkat çeken ve acil çözümler sağlanması gerektiğine vurgu yapan Başkan Balcı, “Herkes vazifesini yaparsa bu şehirde hiçbir sorun kalmaz. Büyükşehir’in kendi sorumluluk alanında çalışma yapması lazım. İlçe belediyesinin sorumlulukları belli. Kazı sezonu bittikten sonra altyapı ile ilgili çalışmaların bitirilmesi lazım. Şu anda yapılan kazılar büyük bir olumsuzluk olarak vatandaşa yansıyor. Ulaşımla ilgili otobüs ve dolmuş sayılarının artırılması lazım. Kentsel dönüşüm ile ilgili bizim bölgemizde Hıdırlıktepe, Atıfbey, Kuzey Ankara’nın belli bir bölgesinde ABB’nin daha önce başlattığı çalışmalar var. Buraların bir an önce hızlandırıp çöküntü halinden kurtarılması lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!