Kalın bağırsak kanseri genç nesillerin hastalığı olacak

Güncelleme Tarihi:

Kalın bağırsak kanseri genç nesillerin hastalığı olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2020 15:27

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, ‘kalın bağırsak farkındalık ayı’ nedeniyle Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi’nde etkinlik düzenledi.

Haberin Devamı

Etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Ayhan Kuzu, son yıllarda kalın bağırsak kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığında artış yaşandığını kaydetti. Özellikle genç yaşlarda kalın bağırsağın makata yakın bölgesinde gelişen rektum kanseri vakalarındaki artışın kolon kanserine oranla iki kat daha yüksek olduğunu belirten Kuzu, “1950 doğumlu bireylere göre, 1990 doğumlu genç nüfusta kolon kanseri görülme sıklığı iki kat, rektum kanseri görülme sıklığı ise dört kat fazla. Bu veriler gösteriyor ki maalesef kalın bağırsak kanseri genç nesillerin hastalığı olacak” dedi. Çevresel nedenlerin, sigaranın kanser riskini artırdığını vurgulayan Kuzu, erken tanının hayat kurtardığını hatırlattı. Kuzu, “Türkiye’de ölüm nedenlerine bakıldığında kalp ilk sırada ama kanser ikinci sırada. Yılda 15 bin vaka çıkıyor. Bunun büyük bölümü kolon kanseri. Bir kısmı kalın bağırsağın bir bölümü olan regnumda görülen kanser. Yılda 7 bin 200 kişiyi de kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SUCUK, SOSİS YERİNE PASTIRMA YİYİN

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Terzi ise Batı tipi beslenmeden uzak durarak, Türk mutfağına dönmek gerektiğini söyledi. Terzi, “Sucuk, sosis yerine pastırma yiyin” önerisinde bulundu. Terzi özetle şunları söyledi: “Türkiye gelişmekte olan ülkeler içerisinde tam bir sınır noktasında. Ya önümüzdeki 10 yılda batı tip bir beslenmeye geçecek dolayısıyla şişmanlık ve Tip-2 diyabet, ona bağlı olarak da kanser ve kronik hastalıklar aratacak ya da Türkiye’nin geleneksel beslenmesi öne çıkarılacak. O sayede biz şişmanlamaktan, kanserden kendimizi toplum olarak kurtaracağız. Bu devlet kademesinin vereceği bir karar. Çünkü hazır gıda tüketiminin önünü açarsanız, işlenmiş et tüketiminin önünü açarsanız, daha ucuz olduğu için de hazır gıda, toplumun yoksluk kesimleri hazır gıdaya yöneliyor. Hazır gıda tükettikçe de şişmanlık artıyor, kanserojen maddelere maruziyet artıyor, diyabet artıyor, kanser artıyor, kronik hastalıklar artıyor. Beslenmeyle alakalı bir durum kalın bağırsak kanseri. Dolayısıyla biz bu kadar salam, sosis, sucuk tüketirsek, bu kadar çok hazır pizza yersek, bu kadar çok hamburger tüketmeye devam edersek, Türk mutfağından batı mutfağına geçersek bizdeki kanser oranları da, şişmanlık oranları da artacak. Bir tek pastırmayı hariç tutabiliriz bu gıdalar asında. Pastırma bu tür işlemden geçmiyor. Havada kurutuluyor. Onun dışında yediğimiz salamlar sosisler, yüzde 100 dana eti yazıyor olursa olsun. Burgerler sağlığa zararlı. Kolon kanseri açısında da zararlı, kronik diğer hastalıklar açısından da zararlı. Bu konuda dikkatli olmalıyız.”

Kalın bağırsak kanseri genç nesillerin hastalığı olacak


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!