İlik naklinde çığır atladık

Güncelleme Tarihi:

İlik naklinde çığır atladık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2019 10:13

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tekgündüz, KKTC’nin Girne kentinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen Hematolojik Onkoloji Kongresi’nde yaptığı değerlendirmede, “Türkiye çok net bir şekilde ilik naklinde büyük bir çığır atladı ve artık Avrupa’da ilk 5'teyiz" dedi.

Haberin Devamı

Hematolojik Onkoloji Kongresi'nin bu yıl 300’e yakın katılımcıya ev sahipliği yaptığını belirten Tekgündüz, özellikle lösemiler, akut ve kronik lösemiler, lenfoma ve multipl miyolom gibi hastalıkların tedavi yönetimlerinin kongrede detaylı şekilde ele alındığını belirtti. Tekgündüz, ilik nakli konusunda, “2018 yılı itibarıyla ülkemizde yıllık 5 bin tane kök hücre nakli uygulanabilmekte. Özellikle transplantı çok başarılı şekilde, aynı zamanda Avrupa ve ABD ile kıyaslandığında oldukça makul fiyatlara yapıyoruz" ifadelerini kullandı. İlik nakli konusunda yaşanan gelişmelerin sağlık turizmi açısından da önemli bir umut kapısı olduğunu hatırlatan Tekgündüz, yurt dışından çok fazla sayıda hastanın transplantasyon amacıyla Türkiye'ye geldiğini ve sağlıklarına kavuştuğunu anlattı. Tekgündüz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

TÜRKÖK PROJESİ SORUNU ÇÖZDÜ

"Daha önce geride olmamız ve kendi veri tabanımızın olmaması nedeniyle başkasından yapacağımız ilik nakillerinde biraz Avrupa ve ABD'ye bağımlıydık. Nisan 2016'da devreye giren TÜRKÖK Projesi ile bu sorun büyük ölçüde çözüldü. Artık Türkiye'de kardeş vericisi olmayanların kabaca yüzde 60'ına, kendi ülke kaynaklarımızdan uyumlu bir verici bulabiliyoruz. Yurt dışından sağladığımız kök hücrelere göre 5’te 1 oranında daha düşük bir maliyetle bunu başarabiliyoruz." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!