Erken kışın haberi kuşlardan geldi

Güncelleme Tarihi:

Erken kışın haberi kuşlardan geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2018 10:06

Kuş göçü araştırmalarının küresel iklim değişikliğini izlemek için ideal bir yöntem olduğunu belirten Türkiye Ulusal Halkalama Komisyonu üyesi Prof. Dr. Can Bilgin, göç takviminde gözlenen değişimlerin bir çeşit erken uyarı sistemi olduğunu ifade ederek, “Eylül ayı sonunda rastlanan Kızılgerdan ve Çıvgın erken başlayacak kış koşullarının işareti” dedi.

Haberin Devamı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi işbirliğiyle 6 yıllık bir aradan sonra yeniden aktif hale getirilen Eymir Kuş Halkalama İstasyonu çalışmalarını sürdürüyor. Sonbahar dönemi çalışmalarına 8 Eylül’de başlayan istasyonda, ilk iki haftada 35 farklı türden 843 kuş halkalandı, 14 kuş türüne ilişkin yeni veriler elde edildi. Türkiye Ulusal Halkalama Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Can Bilgin, kuş göçü araştırmalarının, küresel iklim değişikliğini izlemek için ideal bir yöntem olduğunu vurguladı. Kuş tür kompozisyonu ve sayılarında veya göç takviminde gözlenen değişimlerin bir çeşit erken uyarı sistemi olduğunu belirten Dr. Bilgin, Eymir Gölü’nde bugüne kadar yapılan çalışmalarda eylül ayı sonunda rastlanan Kızılgerdan ve Çıvgın’ın eylül ortasında bölgede bulunduğunu belirterek, bu durumun, erken başlayacak kış koşullarının işareti olarak değerlendirilebileceğini dile getirdi.

14 YENİ TÜR HALKALANDI

İstasyon, 4 hafta olarak planlanan sonbahar dönemi çalışmaları kapsamında ekim ayının ilk hafta sonuna kadar açık kalacak. İstasyonda yürütülecek halkalama çalışmaları ile kuşların göç yollarının, kışlama ve üreme alanlarının, göç takvimi ve stratejilerinin ve popülasyon dinamiklerinin daha iyi anlaşılması hedefleniyor. İstasyonda 14 yeni tür halkalandı. Bu türlerden Ağaç Kamışçını ve Sarı Mukallit, uzun mesafe göçmeni olarak biliniyor. Üreme alanları Orta ve Doğu Avrupa, kışlama alanları ise Doğu ve Güney Afrika olan bu türler, Türkiye’yi üreme ve kışlama alanları arasındaki göç sırasında duraklama alanı olarak kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!