Ergenlik öncesi kanser riski

Güncelleme Tarihi:

Ergenlik öncesi kanser riski
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2019 09:19

Ergenlik öncesi alınan güneş ışınlarının kansere yol açabileceğini belirten Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Karakuzu, “Saat 10.00 ile 16.00 arası güneşten korunmak önemli” dedi.

Haberin Devamı

 

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Karakuzu, ergenlik öncesi alınan güneş ışınlarına dikkat etmek gerektiğini belirterek, cilt kanserinin sadece benlerde değil, daha çok pürüzsüz bölgelerde görüldüğünü bildirdi. Aralıklı doktor kontrollerinin hayat kurtarabileceğini kaydeden Karakuzu şunları söyledi:

Ergenlik öncesi kanser riski


“Cilt kanseri küçük yaşlarda da olabildiği gibi özellikle 60’lı 70’li yaşlardan sonra insanların yüzde 50’sinde olabiliyor. Bu rakam yüksek gibi görünse de çoğu hayatı tehdit etmeyecek seyirli oluyor. Özellikle küçük yaşlarda ergenlik öncesi alınan güneş ışınlarına çok dikkat etmek gerekiyor.

TIRNAK YATAĞINDA BİLE OLABİLİR

Haberin Devamı

Cilt kanserlerinde renk değişiklikleri önemli. Belli bir yaştan sonra kırmızımsı kabarıklıklara önemli olabilir. 40-50 yaşından sora periyodik aralıklarla yılda bir kez, aile öyküsü varsa daha kısa aralıklarla cilt kontrolü mutlaka yapılmalı. Bazen hastanın farkında olmadığı yerlerde de kanser bulunabiliyor. Örneğin ayak tabanında, saç içinde, tırnak yatağında ciddi sayılabilecek kanser başlangıçları görüyoruz.

PÜRÜZSÜZ YERDE ORTAYA ÇIKIYOR

Cilt kanseri için halkımız sadece benlerden kanser geliştiğini düşünüyorlar. Ancak cilt kanserleri daha çok pürüzsüz yerlerde ortaya çıkıyor. 40 yaşından sonra çıkan benlere dikkat etmek lazım. Saat 10.00 ile 16.00 arası güneşten korunmak önem arz ediyor. Giysilerde önemli ölçüde güneşten koruyor. Baloncuk oluşturan güneş yanıkların büyük sorun oluşturabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!