En büyük engel erişebilirlik

Güncelleme Tarihi:

En büyük engel erişebilirlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2018 17:48

Bugün Dünya Görme Engelliler Günü.

Haberin Devamı

Ancak görme engelli vatandaşlar hayatın her alanında engellerle karşılaşmaya devam ediyor. AKTİFGÖR Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, erişebilirliklerini engelleyen kent içindeki sorunları şöyle sıraladı: “Toplu ulaşım, sarı şeritler, kaldırım işgali, geçitler, asansörler.” Aktif Görme Engelliler Derneği(AKTİFGÖR) Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, günlük yaşamda karşılaştıkları ve çözülmesini bekledikleri sorunları, 15 Ekim Dünya Görme Engelliler Günü’nde Hürriyet Ankara’ya anlattı. Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılması zorunlu erişebilirlik düzenlemelerinde yaşanan aksaklıklar ile duyarsız vatandaşların sebep olduğu konulara dikkat çeken Hasanoğlu, şunları söyledi:
“Kent içi toplu taşımada EGO otobüslerinin ortalama yüzde 55’i engelli erişebilirliğine uygun değil. Ortopedik engelliler rampa sorunla, görme engelliler ise toplu taşımadaki seslendirme sistemi arızaları ile karşı karşıya kalıyorlar. Bir diğer sorun ise otobüs duraklarındaki bilgilendirme yazıları. Sürekli kullandığımız kendi mahallemizdeki duraklar haricinde görme engellilerin yüzde 80’i yardım alamadan otobüse binemiyor. Birden çok otobüsün geçtiği duraklarda otobüse tek başımıza binebilme oranımız sıfır.

EĞİTİM VERİLMİYOR, SÜRÜCÜ BİLMİYOR

Trafikte yolda, karşıdan karşıya geçerken büyük sorun yaşıyoruz. Beyaz bastonu havaya kaldırmamız ya da kolumuza takılı engelli bandımız olması durumunda trafiğin durması gerekiyor. Maalesef sürücülerimiz buna uymuyor. Okullarda ve ehliyet kurslarında bunun eğitimi verilmiyor, bu bilince ulaşmamız lazım.

GEÇİTLER ENGELLİLERE UYGUN DEĞİL

Hiçbir yaya alt ve üst geçidi, engelli erişebilirliğine uygun değil. Uygun olanların ise asansörleri belli bir süre çalışıyor. Ya teknik bir arıza ya da duyarsız vatandaşlarca kullanıldığı için çalışamaz duruma geliyorlar. Metro istasyonlarında ise asansör olmayan bölgelere yerleştirilen raylı sistemlerin 5 yıldır çalıştırılmasını bekliyoruz.

İŞGAL VE SARI ŞERİT SORUNU

Kaldırıma park edilen araçlar, dükkânlardan taşan tezgâhlar, büfeler bizim yürümemizi engelliyor. İnsanlar çok duyarsız ve kolluk kuvvetlerimiz gerekli cezai işlemleri uygulamadığı için maalesef bunların önüne geçilemiyor. Sarı şeritlerle ilgili de defalarca dilekçe yazdık. Son olarak Kızılay bölgesinde betondan sarı takip çizgisi çalışması yapıldı ancak sonra devam ettirmediler.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!