Dikkat! Çarpıntının nedeni kalp olmayabilir

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Çarpıntının nedeni kalp olmayabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2018 10:15

Kalp çarpıntısı, toplumdaki yaygın inanışın aksine genellikle çok kritik bir kalp hastalığına işaret etmez. Ancak çarpıntı, önemli bir hastalığın habercisi olabilir. İşte, çarpıntıya neden olabilen o rahatsızlıklar...

Haberin Devamı

Çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı kalbimizin bize yolladığı sinyallerin başında geliyor. Bu sinyallerden çarpıntı, kalbin hızlı çalışması anlamına geldiği için bu sorunu yaşayanlar çoğunlukla kalp hastalıklarına yönelik muayene oluyor, ancak şikâyetleri çözümsüz kalabiliyor. Bunun nedeni ise toplumdaki yaygın inanışın aksine, kalpte çarpıntının sadece kalp hastalıklarının belirtisi olmaması. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, ilk planda kalp hastalığı habercisi olarak düşünülse de çarpıntının aslında tüm vücuttaki sorunlar için bir belirti olabileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

TİROİT HORMONLARINA BAKTIRIN

Kansızlık: Genç, yaşlı her yaş grubunun ortak sorunlarından biri olan kansızlık, genellikle tedavisi ihmal edilen bir hastalık. Kansızlıkta kalp, vücudun oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışıyor ve bu tablo da kendini çarpıntıyla belli ediyor.
Guatr: Boyunda bulunan tiroit bezinin anormal derecede hızlı çalışması, vücudun metabolizmasını hızlandırıyor. Bu tablo sıklıkla kendini çarpıntıyla gösteriyor. Sebebi bulunamayan çarpıntı şikâyetlerinde mutlaka tiroit hormonlarına bakılması gerekiyor.
Hipoglisemi: Çarpıntı, yemek yedikten hemen sonra aşırı insülin salınmasına bağlı olarak da gelişebiliyor. Hipoglisemi kendini sıklıkla halsizlik ve çarpıntıyla gösteriyor.

Haberin Devamı

ALKOL METABOLİZMAYI ETKİLER

Uyku bozuklukları: Uyku bozuklukları çarpıntının sık görülen sebeplerinden biri. Vücut uyku sırasında metabolizmasını yavaşlatıyor ve dinleniyor. Düzenli ve kaliteli uyku uyumayan kişilerde, kandaki stres hormonlarının seviyesindeki artışa paralel olarak gün içerisinde kalp hızı daha yüksek seyrediyor ve çarpıntı daha sık gözleniyor.
Sigara ve alkol tüketimi: Tütün ürünleri ve aşırı alkol tüketimi vücudun metabolizmasını etkiliyor ve stres hormon seviyelerinde artış yapıyor. Bu durum da sıklıkla çarpıntı ataklarına yol açıyor.
Hipotansiyon: Tansiyon düşüklüğü anlamına gelen hipotansiyon daha çok uzun boylu ve zayıf gençler ile yaşlılarda görülüyor. Aşırı yorgunluk, ayakta durma ve az su içilmesiyle bağlantılı olan tansiyon düşüklüğü genelde halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntıyla ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE KALP HIZI YÜKSELİR

Mineral ve su dengesizliği: Vücuttaki su ve tuz miktarının az olması çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Bu duruma sıklıkla halsizlik ve tansiyon düşüklüğü de etki ediyor.
Stres ve kaygı bozukluğu: Vücutta oluşan her türlü fiziksel ve duygusal stres çarpıntıyı tetikliyor. Bunun yanında kaygı bozukluğu, evham ve depresyon da çarpıntının temel sebeplerini oluşturuyor.
Hormonal değişimler: Kadınlarda oluşan hormonal değişimler kendini çarpıntı olarak gösterebiliyor. Özellikle menstrual periyotlar öncesinde ve menopoza geçiş sürecinde çarpıntı atakları sık gözleniyor. Hamilelik sürecinde de kalp atım hızı yükseliyor ve çarpıntı şikâyetleri sıklaşıyor.

Haberin Devamı

AŞIRI DEMLİ ÇAYDAN UZAK DURUN

Kondisyon düşüklüğü: Çarpıntının en sık sebeplerinden biri de vücudun efor yapmaması sonucu oluşan hamlama ve kondisyon düşüklüğü. Genç, yaşlı herkesi etkileyen bu durum yokuşta ve merdivenlerde çarpıntı ile nefes darlığıyla kendini gösteriyor.
Kafein ve çay: Kafeinli enerji içecekleri ile yoğun kahveler genellikle çarpıntıyı tetikliyor. Aşırı koyu(demli) siyah çay da çarpıntıyı tetikleyen içecekler arasında yer alıyor. Yeşil çay ise tam tersine kalbi sakinleştiren ve çarpıntıyı azaltan bir içecek olarak nitelendiriliyor.
Ateşli hastalıklar: Ateş yüksekliği çarpıntıyı tetikleyen temel etkenlerden biri. Sıklıkla enfeksiyon ya da romatizmal hastalıkların eşlik ettiği ateş yüksekliği sırasında kalbin üzerindeki yük artıyor ve kalp daha çok çalışıyor. Bunun sonucunda da çarpıntı oluşuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!