Dereye kanalizasyon akıyor balıklar ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Dereye kanalizasyon akıyor balıklar ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2018 09:50

Sincan Yenikent’teki Zir Vadisi’nde, bir çevre felaketi yaşanıyor. Vadiden geçen Zir Deresi (Ova Çayı), suya karışan kanalizasyon nedeniyle leş gibi akarken, balıklar ölüyor.

Haberin Devamı

Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatname’sinde anlatılan Zir Vadisi, çevre kirliliği ve doğaya yapılan saygısızlıkla can çekişiyor.
Kanalizasyon suyunun aktığı Ova Çayı olarak da bilinen Zir Deresi’ndeki balıklar ve kaplumbağaların bir bir ölmeye başladığını anlatan bölge sakinlerinden Kamil Aydoğan, “Bir değil, tam dört yerden kanalizasyon dereye karşıyor” diyerek, durumun vahametini gözler önüne seriyor. Dereden akan suyun renginin de değiştiğine dikkat çeken Kamil Aydoğan, yetkililere sesleniyor:

SESİMİZİ DUYURAMADIK

Zir Deresi’ndeki çevre kirlilikleri, Ankara Çayı’ndan daha kötü bir hale geldi. Biz, bu durumu çeşitli kurum ve kuruluşlara yazmaya çalıştık ama bir türlü sesimizi duyuramadık. Son çare olarak da yargıya başvurduk.

TAM 4 YERDEN KARIŞIYOR

Haberin Devamı

Çoğlu Köyü’nün (Çoğu Mahallesi) ve 3 bin 500 konutlu TOKİ’nin bağlı olduğu kanalizasyon, dereye akıyor. Bunun dışında dereye karışan üç ayrı kanalizasyon daha var.

Dereye kanalizasyon akıyor balıklar ölüyor

BİR SONUÇ ALAMADIK

Geçen cumartesi günü de balıklar, kurbağalar, kaplumbağalar ölmeye başladı. Devlet Su İşleri’ne gittik, endişelerimizi anlattık. Ancak, halen bir sonuç alamadık.”

GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR

Zir Vadisi’nin tarihi yapılarıyla da Ankara’ya turist çeken bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken Kamil Aydoğan, “Yıldırım Beyazıt döneminden kalma köprüler var. Bu köprüler de bakımsız, kaderine terk edilmiş halde. Zir Vadisi göz göre göre yok oluyor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!