Çocuk ölümlerinin 4’te birinin nedeni ev kazası

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ölümlerinin 4’te birinin nedeni ev kazası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2018 15:53

Türkiye’de de 1-4 yaş çocuk ölümlerinin yaklaşık 4’te biri ev kazaları dolayısıyla yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı ise Çocuk Güvenliğinin Sağlanması Programı kapsamında aileleri uyarıyor.

Haberin Devamı

Ev kazaları, her yaş grubunda görülmesine karşın özellikle çocuklar ve yaşlılar için önemli bir halk sağlığı sorunu. Türkiye’de çocukluk çağı ev kazaları, tüm kazaların yüzde 25’ni oluşturuyor, acil servislere müracaatta trafik kazalarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, OECD’ye üye ülkelerde her gün 2 binden fazla çocuk, kazalar nedeniyle ölüyor. Yaklaşık 5 bin çocuğa acil tedavi gerekirken, 4 milyon çocuk hastaneye yatırılıyor ve çok sayıda çocuk ise kazaların fiziksel, psikolojik ve sosyal etkisine maruz kalıyor. Türkiye’de de 1-4 yaş çocuk ölümlerinin yaklaşık 4’te biri bu kazalar nedeni ile oluyor. Kazaların yüzde 30’u beden travması, yüzde 12’si düşme, yüzde 10’u suda boğulma, yüzde 6’sı yanık, yüzde 5’i mekanik asfiksi (dışarıdan bir etki sonucu oksijen eksikliği), yüzde 2’si ateşli silah, yüzde 2’si karbonmonoksit zehirlenmesi, yüzde 3 diğer zehirlenmeler, yüzde 2 ezilme, yüzde 1 elektrik çarpması, yüzde 27 trafik kazası olarak kayıtlara geçiyor.

Haberin Devamı

AİLELER BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Sağlık Bakanlığı, çocuk yaralanma ve beraberinde gelen sakatlık ile ölümleri asgariye indirmek amacıyla sivil toplum kuruluşları katkılarıyla bir program başlattı. Çocuk Güvenliğinin Sağlanması Programı kapsamında çocuklarda en çok ölüm ve sakatlık nedeni olan “Düşme, Boğulma, Yanık, Elektrik Çarpması, Zehirlenme” konularında aileleri bilinçlendirmek için çalışmalar yürütülüyor. Aile hekimlerinin tamamının ev kazaları konusunda ailelere bireysel danışmanlık hizmeti vermek için eğitim aldıklarını bildiren Bakanlık, Toplum Sağlığı Merkezlerinde de halk eğitimlerinin yürüdüğünü açıkladı. Broşürlerle de vatandaşlara şu bilgiler iletiliyor:

YÜRÜTEÇ KULLANMAYIN

“Bebek karyolalarında kurdele kullanmayın, banyoda çocuğunuzu yalnız bırakmayın. İğne ve düğmelerin bulunduğu dolapalar kilit koyun. Çocukların patlamış balonlardan tekrar balon yapılmalarını önleyin. Soba ve şömine çevrelerine engelleyici bariyer yapın. Yemek pişirirken ocağın arka bölümünü kullanın. Zarar görmüş elektrik kordonlarını değiştirin. Islak ortamlarda elektrikli aletler çalıştırmayın. Çocukları düşmeden korumak için pencere ve kapılara emniyet kilitleri koyun. Yürüteç kullanmayın.”

Haberin Devamı

İKİ YAŞINI DOLDURMAMIŞ ÇOCUĞA DİKKAT

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Tutku Soyer, son yıllarda yeme becerisini kazansın diye iki yaşına gelmemiş çocukların önüne her türlü yiyeceklerin konduğunu ve kendilerine yemelerinin beklendiğini belirterek şunları söyledi: “Çocuğun yeme ve yutma becerileri tamamlanması iki yaşını bulabiliyor. Çocuğun yiyebileceği ve yiyemeyeceği şeyler var. Yiyemeyip de bazen hava yoluna kaçırdığı yiyecekler nedeniyle ölümler bile olabiliyor. Hacettepe olarak yaptığımız bir çalışma var, bununla ilgili ve önümüzdeki ay Paris’te sunum yapacağız. Mesela son 10 yılda (ki bu sadece bizim verilerimiz) 826 çocuğa akciğerine yabancı cisim kaçma teşhisiyle bronkoskopi işlemi yapmışız. Bunların yüzde 80’i de kendi kendilerine beslenirken olmuş. Çok az bir kısmında inorganik maddeler var. (Nazarlık, iğne, oyuncak parçası gibi). Aslında biz çocuk cerrahları olarak genellikle tedavi edici gruptayız ama bizim koruyucu hekimlik de görevimiz. Bu nedenye toplumu bilinçlendirmek şart.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!