Çırak yetişmedi gelenek bozuldu

Güncelleme Tarihi:

Çırak yetişmedi gelenek bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 11:41

Kızılay Sümer Sokak’taki Menekşe Pasajı’nda 1965 yılında açılan berber dükkanını ustasından devralan Tural Yüceldi, “Çırak yetiştirip dükkanı devretme geleneği çıraksızlıktan bozuldu” diyor.

Haberin Devamı

Saç kesimin bir sanat olduğunu fakat mesleğin zamanla değersizleştiğini dile getiren 36 yıllık berber ustası şunları söyledi:
“Berberlik sanatı 3-5 liraya saç kesenler yüzünden değerini yitirdi. Adım başı berber dükkanı var. Bazı berberler, müşteri çekmek için ‘5 TL’ye saç kesimi yapılır’ tarzı afişleri asarak müşterileri kandırıyor. Her işlemin ayrı ayrı ücreti var. İçeride ücretlerin toplamı 30 liraya geliyor. Ayrıca hijyen koşulları sağlanmıyor. Devletin bu konuda devreye girmesi gerekiyor.

İKİ YILDIR BULAMADIM

Dönemin ustaları olarak çırak yetiştiremiyoruz. 18 yaşına kadar zorunlu eğtim var, bu yaşı geçen birine aynaları sil, yerleri temizle dediğimizde tepki alıyoruz. Fakat bu işin temeli bu. Eskiden çırak kolay bulunuyordu. Ama tam iki yıldır çırağımız yok. Ben de buradaki geleneği devam ettirerek dükkânı çırağıma devretmek isterim. Ancak şu an için böyle bir aday yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!