Bülbülün ömrü yollarda geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Bülbülün ömrü yollarda geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2018 14:12

Türk bilim insanları, ortalama 8 yıl ömre sahip 24 gram ağırlığındaki bir bülbülün düzenli biçimde 7 yıldır anavatanı Afrika’dan havalanıp, küçük kanatlarıyla binlerce kilometrelik çileli yolculuktan sonra Türkiye’ye geldiğini tespit etti.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen, Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgin ve Orman ve Su İşleri uzmanı Burak Tatar’la birlikte halkalama çalışmaları yürüttüklerini aktardı. Dr. Ergen, halkalanan türler arasında söğüt bülbülü, karabaşlı ötleğen, ishakkuşu, halkalı sinekkapan, yalıçapkını, karatavuk, bülbül, benekli bülbül gibi türlerin bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

ÇİLELİ YOLCULUK

“Çalışmalarımız çerçevesinde ulaştığımız en önemli verilerden birisi de bülbüle yönelik oldu. Eymir Gölü’nde kurduğumuz ağlarla yakaladığımız bir bülbülün, 2011 yılında yine Eymir’de halkalandığını ve o tarihten günümüze kadar düzenli biçimde Orta Afrika’dan Türkiye’ye göç etmeyi başardığını tespit ettik. Ortalama 8 yıl ömre sahip bir bülbülün, düzenli biçimde 7 yıldır anavatanı Afrika’dan havalanıp, küçük kanatlarıyla binlerce kilometrelik çileli yolculuktan sonra Türkiye’ye gelmesi önemli bir tespit oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!